Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Tarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittääTarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittää

Kotikunnan kulttuurilähettiläs kiertää maailmalla

Heikki Mäenpää on ansiokkaasti toiminut kotikuntansa lähettiläänä maailmalla ja tuonut esiin Kesäpäivä Kangasalla -laulua lukuisissa kansainvälisissä produktioissa. Hän on myös tunnettu ja tunnustettu opetusteknologian ja avoimien oppimisympäristöjen asiantuntija sekä verkostotuotantojen osaaja. Hänen monimediallisen taiteen tuottamisensa lista on pitkä. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen perustelee näillä sanoilla Pro Kangasala -mitalin myöntämistä vastaava crossmediatuottaja, kirjoittaja ja säveltäjä Heikki Mäenpäälle. Mitali luovutettiin hänelle kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa.

Uutiset - 6.12.2015 kello 16.00
Kotikunnan kulttuurilähettiläs kiertää maailmalla
Kuvassa näkyy osa Heikki Mäenpään rooleista. Kaunis Kangasala -kirja on Harjula Productionin tuotantoa, ja seinällä on Suomen saama kulttuuripalkinto Sanghain maailmannäyttelystä. Miehen kädessä oleva huuliharppu kuuluu tietenkin roolihahmo Nuuskamuikkuselle.

Mies itse sanoo olevansa huomionosoituksesta hämmentynyt.
– Soitin ensimmäisenä äidille, hän tunnustaa.
Mäenpään pysyvä suhde Kangas­alaan syntyi vuonna 1980, kun hän tuli kahden viikon ajaksi sijaiseksi Kirkonkylän kouluun. Mies on edelleen samalla tiellä. Opettajan tehtävissä vierähti 15 vuotta, joista valtaosa Vatialassa.
– Luokanopettajan koulutus on ollut mahtava pohja kaikelle, mitä olen sen jälkeen tehnyt. Vanha viisaushan sanoo: opettamalla opimme.
Mäenpään sydämen asioita olivat jo 1980-luvulla avoimet oppimisympäristöt ja tietoyhteiskuntavalmiuksien kehittäminen.
– On hienoa, että voimme tehdä ja oppia yhdessä. Digitalisaatio mahdollistaa oppimisen ajasta ja paikasta riippumatta, hän hehkuttaa.

Ennen kaikkea Mäenpää on kulttuuriviejä. Hänellä on erityiset suhteet Japaniin, mutta on hän tehnyt joulupukkia ja muumeja tunnetuiksi Kiinassa, Saksassa ja Yhdysvalloissakin.
Mäenpään mukana maailmalle menee aina pala Kangasalaa.
– Kotipaikkakunta on oleellinen osa minua. Vien koko Tampereen seutua ylpeänä maailmalle.
Mäenpään tuottaman materiaalin ja projektien määrä on hengäs­tyttävä.
– Teen niitä limittäin ja lomittain, osa on lepäämässä, osa valmistunut tai valmistumassa. Ja tietenkin minulla on yhteistyökumppaneita. Haluankin jakaa saamaani huomionosoitusta niille ihmisille, joiden kanssa työskentelen.

Mäenpää on juuri palannut Japanista kansainvälisestä nuorkauppakamarien konferenssista.
Valmistelun alla puolestaan on, monen muun projektin ohessa, Japaniin ensi vuoden marrakuussa vietävä, muumeihin perustuva Lifestyle Design luontokokonaisuus. Tämän vientituotteen hän valmistelee yhteistyötahon kanssa, johon tutustui vuonna 2009, kun vietettiin Suomen ja Japanin diplomaattisuhteitten juhlavuotta.
 – Kun tekee ison tuotannon, se todennäköisesti poikii muutaman vuoden kuluttua jotain uutta, hän tietää kokemuksesta.

Myös kotipaikkakunnalle riittää energiaa.
Viimeisen vuoden aikana häntä on työllistänyt erityisesti K­angasala-talo, sen esitystekniikka ja koko kulttuurikortteli.
Lisäksi hän valmistelee Kangasalan lähiruoka -selvitystä, ja julkaisuun on tulossa paikkakunnan varhaiskasvatuskonseptia esittelevä video. Molemmilla projekteilla on, tietenkin, suuntana kansainvälisyys.
Video tehdään myös englanniksi, jotta sen avulla voidaan esitellä maailmalle Suomen ainutlaatuista varhaiskasvatusta. Kangasalan lähiruoka puolestaan on jo ollut näytillä Aasiassa, maailman suurimmilla ruokamessuilla.
Mäenpäästä ei voi puhua mainitsematta Kesäpäivä Kangasalla -laulua. Hän on tehnyt maakuntalaulun tarinaa tunnetuksi monella eri tavalla.
– Musiikki on aina minussa. Menen tuotantoihin se edellä. Jos ihmisessä on 70 prosenttia vettä, minussa on 50 prosenttia musiikkia, hän hymyilee.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös