Kotivara on turva poikkeustilanteissa – Liisa Konttilan ja Rauno Helinin varastosta eivät tykötarpeet ja konstit heti lopu

0
Liisa Konttila ja Rauno Helin ovat varustautuneet hyvin pahanpäivän varalle. Silti läheisten huolenpito ilahduttaa ja nostaa turvallisuuden tunnetta.

Kuhmalahtelaisille Liisa Konttilalle ja Rauno Helinille hankintojen tekeminen pahanpäivän varalle on normaalia elämänmenoa. Maaseudulla asuva ja monta sähkökatkosta kokenut pariskunta tietää, että kauppaan ei lähdetä muutoinkaan joka päivä, saati sitten poikkeustilanteessa.

Viranomaiset suosittelevat, että jokaiseen kotiin hankitaan kotivara eli juotavaa, ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tarvikkeita vähintään kolmen vuorokauden, jopa viikon tarvetta vastaava määrä. Tässä ajassa viranomaisten oletetaan saavan korjattua asiat kuntoon.

Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan parasta ennen -suosituksia noudattaen. Elintarvikkeet kootaan omien mieltymysten ja tarpeiden pohjalta sellaisista tuotteista, joita taloudessa käytetään muutenkin.

Viime talvena Helin kaatui kotipihassa pahasti ja joutui sairaalaan, jossa vierähti useita päiviä leikkauksen takia. Ajokortiton Konttila jäi yllättäen yksin pääasiallisesti puulämmitteiseen taloon. Tässä tilanteessa hän lisäsi ilmalämpöpumppujen käyttöä, jolloin liikkuminen liukkaalla pihalla väheni.

Kun Helin pääsi kotiin, ei auton rattiin ollut menemistä pitkään aikaan, sillä käsi oli paketissa.

– Sukulaiset ja monet kyläläiset tarjosivat apua ja poikkesivat katsomaan miten pärjään, Konttila kertoo. Sama jatkui Helinin kotiutuessa.

Kangasalan kaupungin järjestämällä asiointiliikennevuorolla Konttila pääsi käymään kaupassa, apteekissa ja terveysasemalla. Säännölliset yhteydet sukulaisiin ja ystäviin sekä naapuriapu nousevat tärkeään arvoon poikkeustilanteissa. Aiheellisesti voidaan kysyä, kuka huolehtii yksinäisten ja syrjäytyneiden tarpeista ja hyvinvoinnista.

Konttilalla on kokemusta kerrostaloasumisesta Hervannassa. Hän huomasi, että yksinasuvia on paljon ja moni tarvitsee pientä apua arjessa.

– Olin mummojen kaveri. He soittivat ja minä kävin asioilla.

Asiantuntijoiden mukaan maaseudulla omakotitaloissa asuvat ovat varustautuneet poikkeustilanteita varten yleensä paremmin kuin kerrostaloissa asuvat.

Maaseudulla ylipäätään varautuminen on yleisempää ja monipuolisempaa kuin kaupungeissa. Konttila ja Helin saavat haastattelun ohessa tutustua Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) luetteloon välttämättömyystarvikkeista. He huomaavat varautuneensa hyvin.
Elintarvikkeita on monipuolisesti ja runsaasti kuivatavarana, säilykkeinä ja pakkasessa. Esimerkiksi mansikkaa laitettiin tänä kesänä pakastimeen 15 kiloa.

Tulitikkuja ja kynttilöitä talosta löytyy aina, samoin lyhtyjä ja niissä käytettävää öljyä. Vedensaanti on kaikkein tärkeintä. Kun myrsky uhkaa, Konttila ja Helin laskevat vettä kannellisiin astioihin. Jos sähkökatko pitkittyy eikä vettä tule hanasta, he nostavat sitä omasta kaivosta.

– Ämpäri ja naru ovat sitä varten aina valmiina. Jos kaivon kanssa tulisi ongelmia, vettä saisi läheisestä järvestä.

Entisenä linja-autonkuljettajana Helin tietää, että bensaa pitää olla auton tankissa, jotta kulku sujuu. Niinpä tankki täyttyy, kun mittari laskee puoliväliin. Autosta on hyötyä muutoinkin kuin kulkemiseen.

– Voimme ladata puhelimet autolaturilla. Eri asia sitten on, kuinka kauan puhelinmastojen akut riittävät.

Autoradiosta voi myös kuunnella tärkeitä tiedotteita ja uutisia. Jokaisessa taloudessa pitäisi olla pattereilla tai akulla toimiva radio.

Konttilan ja Helinin taloudessa on puuhella ja leivinuuni sekä pönttöuuneja. Ne takaavat lämmönsaannin ja auttavat ruoanvalmistuksessa. Ulkovessa ja puulämmitteinen sauna piharakennuksessa mahdollistavat riittävän hygieniatason ylläpidon.

Traktori ja monipuoliset työvälineet lisäävät tunnetta siitä, että pariskunta pärjää, vaikka yhteiskunnan apu viipyisi. Helin huomaa, että varustautumisessa on parantamisen varaakin. Aggregaatti puuttuu, mutta sitä on lainattu tarvittaessa naapurilta. Pienempiä hankintoja on kyllä tehtävä.

– Liisan taskulamppu meni rikki, joten hänelle pitää hankkia uusi lamppu. Kuumemittariakaan meillä ei ole.

FAKTA

Kotivara yhdelle henkilölle viikoksi

vettä 16 l
perunaa 0,5 kg
riisiä ja makaronia 0,5 kg
öljyä ja rasvoja 0,5 kg
sokeria 0,5 kg
UHT-maitoa 1 l
herkkuja 1 kg
leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg
maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg
hedelmiä ja marjoja 1 kg
vihanneksia ja juureksia 1,5 kg
lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg
lääkkeet ja joditabletit
radio, taskulamppu ja paristot
tölkinavaaja, tuorekelmua, teippiä, säilytysastioita
kynttilät ja tulitikut
hygieniatarvikkeet
käteistä rahaa
erityisruokavalion elintarvikkeet
lemmikkien tarvikkeet

lähteet: spek.fi, martat.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.