Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kouluäänestyksestä tulossa tiukka

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 13.11.2015 kello 8.00

Valtuusto kokoontuu ensi maanantaina päättämään ensi vuoden talousarviosta ja sitä seuraavien vuosien taloussuunnitelmasta.
Talousarviokokous on vuoden tärkein kokous. Siellä, jos missä, voidaan vaikuttaa isoihinkin kunnan päätöksiin, ohjata rahaa johonkin asiaan tai ottaa sitä jostain pois.
Vaikka asioita on valmisteltu virkamiesvoimin, käsitelty lautakunnissa ja kunnanhallituksessa, valtuustossa suunta voi vielä muuttua.
Se on politiikkaa, ja siihen kunnan virkamiehet joutuvat sopeutumaan. Joskus hammasta purren.

Tällä kertaa kokouksessa käytetään varmasti eniten puheenvuoroja kyläkouluista – puolesta ja vastaan. Sekä Kautialan että Raikun kouluja esitetään lakkautettavaksi ensi vuoden syksystä alkaen.
Nyt tapetilla oleva esitys on jo kolmas koululakkautus kuluneen vuoden aikana. Kesäkuun kokouksessa päätettiin lakkauttaa Lahdenkulman koulu Sahalahdella.
Tuo lakkautuspäätös tapahtui melko selvin numeroin. Valtuutetuista 29 äänesti lakkautuksen puolesta, 21 vastaan ja yksi valtuutettu jätti tyhjän äänen.
Nyt käsillä oleva lakkautuspäätös on huomattavsti vaikeampi.
Kangasalan Sanomien saamien tietojen mukaan puntit ovat tällä hetkellä aikalailla tasan eikä lopullista äänestystulosta voi kuin arvailla.

Juuri näillä kahdella kyläkoululla on paljon vaikutusvaltaisia puolestapuhujia, sillä useita valtuutettuja asuu perheineen koulujen vaikutuspiirissä.
Lisäksi näiden koulujen läheisyydessä asuu muutenkin erittäin toimeliaita ihmisiä, jotka ovat kynsin hampain taistelleet koulujensa puolesta.
Heille kyläkoulut ovat kylän kulttuuritaloja ja he haluavat niiden säilyvän.
Koulujen puolestapuhujat saivat viime keväänä kerättyä noin 1 500 nimeä lakkautusta vastustavaan adressiin muutamassa päivässäkin. Sekin on sellainen voimanponnistus, joka ei onnistu keneltä tahansa.
Joitakin vuosia sitten koulutaistelu päättyi pikkukoulujen voittoon. Selvää oli, että asia tulee ennemmin tai myöhemmin uudelleen esille.
Miten käy nyt? Sen näemme ensi maanantaina.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös