Kouluateria valmistetaan nyt enää noin 130 oppilaalle – kaupungilla valmius lisätä ikääntyneiden ateriapalvelua, jos tilanne sitä vaatii

0

Vaikka koronavirus on sulkenut suuren osan Kangasalan kouluista, lähiopetuksessa oleville lapsille tarjotaan kouluruoka tavalliseen tapaan.

Lähiopetusta tarvitsevat 1.–3.-luokkalaiset ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat on keskitetty kuudelle koululle Vatialaan, Suoramalle, Liuksialaan, Kirkkoharjuun, Ruutanaan ja Sariolaan.

Ruokaa valmistetaan tällä hetkellä yhteensä noin 130 oppilaalle.

Kaupungin ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää kertoo, että ruoka tarjotaan pääsääsääntöisesti linjastosta ja henkilökunta avustaa pienimpiä lapsia ruoan ottamisessa tarpeen mukaan.

– Ohjeistuksemme mukaan ruoan ottoon käytettäviä välineitä vaihdetaan usein. Ja toki muistetaan hyvä käsipesu, jossa lasten kanssa ruokailemaan saapuva henkilökunta osaa ohjeistaa.

On haastavaa, kun kukaan ei tiedä, kuinka pitkästä ajasta tässä [poikkeustilassa] puhutaan.

Hannakaisa Haanpää, ateria- ja siivouspalvelupäällikkö

Hallituksen linjauksen mukaan päiväkodit saavat edelleen olla auki normaaliin tapaan, mutta lapset suositellaan pidettäväksi kotona mahdollisuuksien mukaan.

Varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo kertoo, että tällä hetkellä kaupungin varhaiskasvatusyksiköissä on paikalla noin puolet lapsista. Pienimmissä lapsia alkaa olla niin vähän, että lapsien ja henkilöstön siirtäminen toiseen yksikköön voi pian tulla kyseeseen.

– Seuraamme tilannetta päivittäin. Lapsiryhmät ovat tällä hetkellä todella pieniä. Jos päädymme yhdistämään yksiköitä, pidämme ryhmät edelleen pieninä, hän kertoo.

Haanpää toteaa, että avoinna olevissa varhaiskasvatusyksiköissä tarjotaan ruoka tavalliseen tapaan.

Niin ikään kaupungin vanhusten hoivapalveluyksiköissä valmistetaan päivittäiset ateriat kuten tavallisesti. Myös ostopalveluna hankittu kotihoidon ateriapalvelu pyörii edelleen.

– Jos tarvetta tulee, tällä hetkellä näyttää siltä, että voimme lisätä ateriapalvelua joko ostopalveluna tai kaupungin itse tuottamana palveluna. Elintarvikkeiden saatavuus on hyvä, Haanpää kertoo.

Pääruokien osat säilyvät hyvin

Kangasalan kaupungin koulujen, päiväkotien ja vanhusten hoivayksiköiden tarjoamien pääruokien osat tulevat koulujen ja päiväkotien keittiöille puolivalmiina ruokatuotteina. Niiden pitkän säilyvyyden ansiosta äkillinen koulujen sulkeminen ja ruokamenekin väheneminen ei ole aiheuttanut merkittävää hävikkiä ja taloudellisia tappioita.

– Meille ei tule helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuten raakaa lihaa tai kalaa. Kerkesimme myös perua toimituksia, Haanpää toteaa.

Haanpää kertoo, että jo toimitettuja nopeasti pilaantuvia aterian osia, kuten valmiiksi pilkottuja salaatteja ja maitoja, on pystytty hyödyntämään auki olevissa kohteissa.

Henkilöstölle toistaiseksi töitä

Koulujen sulkemisesta huolimatta kaikille kaupungin ateria- ja siivouspalvelutyöntekijöille on toistaiseksi riittänyt töitä.

Haanpää kertoo, että henkilöstöä on siirretty kouluilta sote-kohteisiin, joissa siivousta on tehostettu entisestään.

Seuraamme tilannetta päivittäin. Lapsiryhmät ovat tällä hetkellä todella pieniä. Jos päädymme yhdistämään yksiköitä, pidämme ryhmät edelleen pieninä.

Anni Aalto-Ropo, varhaiskasvatusjohtaja

Lisäksi työntekijöitä tarvitaan edelleen auki olevissa päiväkodeissa ja kouluissa, joissa niin ikään kiinnitetään nyt erityistä huomiota siivoukseen. Myös tyhjentyneitä kouluja muun muassa perussiivotaan.

Haanpää kertoo, että osa henkilöstöstä viettää vuosilomia ja muita vapaita.

Vaikka toistaiseksi koko henkilöstölle on pystytty osoittamaan työtä, tilannetta joudutaan tarkastelemaan koko ajan.

– On haastavaa, kun kukaan ei tiedä, kuinka pitkästä ajasta tässä [poikkeustilassa] puhutaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.