Koulujen ja päiväkotien ohjeet hämmentävät – Saako allergisen lapsen tuoda hoitoon? Mitä jos nuhaflunssa pitkittyy?

0

Koulut alkavat Kangasalla tiistaina. Korona-aika tuo edelleen kouluille ja päiväkoteihin poikkeusjärjestelyjä, ja aiheuttaa myös perheissä päänvaivaa.

Vanhemmille annetuissa ohjeissa kerrotaan, että lapsen koulu- tai päiväkotikuntoisuus tulee arvioida kotona ennen kouluun tai varhaiskasvatukseen lähtöä.

Oireettomuus koskee ohjeiden mukaan myös allergiaoireita, jotka eivät helpota lääkkeillä. Esimerkiksi Wilman kautta tulleissa viesteissä kerrotaan, että kouluun voi tulla vain oireettomana, vaikka oire johtuisikin allergiasta. Tämä siksi, että siitepölyn vuoksi pärskivä voisi levittää tietämättään myös koronavirusta.

Moni huoltaja on ollut ohjeiden kanssa mietteissään. Pahimmillaan lasten nuhaflunssat saattavat kestää syksyisin ja talvisin useita viikkoja – osa lapsista on räkäisiä koko flunssakauden.

Kangasalan Sanomat kysyi Kangasalan kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtoselta ja varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropolta vanhempia askarruttavia kysymyksiä. Julkaisemme annetut vastaukset sellaisinaan.

Mitkä oireet ovat sellaisia, joiden ilmaantuessa lasten on jäätävä kotiin?

– Toimimme THL:n ohjeistuksen mukaan. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (katso ohjeet THL:n sivuilta täältä >>). Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei pidä tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita.

Täytyykö kotiin jäädä, vaikka oireiden tiedetään johtuvan esimerkiksi allergiasta?

– THL:n ohjeistuksen mukaan jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata.

Missä vaiheessa kouluun tai varhaiskasvatukseen saa jälleen palata flunssan jälkeen?

– Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. 

Etenkin pienillä lapsilla nuha saattaa jatkua helposti useita viikkoja, täytyykö lapset pitää siinäkin tapauksessa kotona oireiden loppumiseen asti?

– Toimimme edellä mainitulla tavalla THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Jos flunssaa sairastanut on koronanegatiivinen ja yleisvointi hyvä, kuumeettoman vuorokauden jälkeen voi osallistua varhaiskasvatuksen ja opetuksen toimintaan.

Mitä muuta ohjeistusta antaisitte tästä asiasta?

– Noudatamme hyvää käsi- ja yskimishygieniaa yksiköissä. Toiminnassa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan turvavälit.

– Toivomme, että jokainen toimii valtakunnallisten suositusten mukaisesti ja toimii vastuullisesti lukuvuoden edetessä.

Lue myös: Koronavirustestimäärät ovat kasvussa Kangasalla – kehityksessä nyt sähköinen oirearviokysely

Lue myös: Maskisuositusta ei vielä annettu – maskien kysynnän kasvu näkyy myös suojia valmistavissa yrityksissä Kangasalla

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.