Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Koulujen keittiöt heräävät eloon

Kangasalan kouluruokailu uudistuu ensi syksynä. Keskitetty ruuanvalmistus päättyy Rekolan vanhainkodin lakkauttamisen myötä. Koulujen ja päiväkotien keittiöt heräävät jälleen henkiin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen.

Uutiset - 19.5.2017 kello 12.01
Juha Jäntti
Koulujen keittiöt heräävät eloon
Suurtalouskokki Sini Kiiltomäki sekoittelee padassa 80 litran annosta broilerikeittoa. Ensi syksystä alkaen vastaava keitto tehdään pienemmissä astioissa ja monitoimiuunissa keittäen.

Nykyinen keskitetty kouluruuan valmistus alkoi neljä vuotta sitten. Siihen saakka kunnassa toimi 23 valmistuskeittiötä. Kunta vähensi niiden määrän kahdeksaan, ja loput muuttuivat palvelukeittiöiksi.

Koulujen ja päiväkotien ruuan ovat valmistaneet Rekola, terveyskeskus, Pentorinne sekä kouluista Suorama, Pitkäjärvi, Pikkola, Sariola ja Liuksiala. Pikkolassa toteutuu suurin omaan kouluun valmistettava ruokamäärä, yli 1 200 annosta päivässä. Lisäksi lähtevää ruokaa valmistuu lähes 800 annosta.

Keittiöt valmistavat päivittäin yhteensä 6 500–7 000 ruoka-annosta. Rekolan osuus on 1 300 ateriaa, eli viidesosa koko kapasiteetista. Kun tämä osa poistuu, valmistuksen hajautus on välttämätöntä.

– Tarve kasvaa jatkuvasti, eivätkä muut valmistuskeittiöt pysty kattamaan edes Rekolan nykyistä osuutta asiakasmäärästä, ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää kertoo.

– Ainoa vaihtoehtoinen ratkaisu olisi uuden tuotantokeittiön rakentaminen. Se maksaisi noin 7 miljoonaa euroa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Paluu koulujen ja päiväkotien keittiöihin on luontevaa, koska niiden kalusto on pääosin käyttökuntoista. Kunta ostaa joitakin kylmälaitteita, ja uuneja uusitaan normaaliin kulumiseen liittyen.

Puolenkymmentä pientä kohdetta jää edelleen kuljetettavan ruuan varaan, koska näissä paikoissa ei ole uuteen valmistustapaan soveltuvia keittiöitä.

Kaikki erityisruokavalioihin liittyvät ateriat valmistuvat jatkossa Pikkolaan saneerattavassa keittiössä, joka erikoistuu tähän tehtävään. Näitä ruokia valmistuu noin 1 000 annosta päivässä. Lisäksi Pikkolassa jatkuu ruuan valmistus yläkoululle ja lukiolle.

Toimintamallin muutos tapahtuu loka-marraskuun aikana.

Komponenttiajattelu on ollut käytössä kunnan keittiöissä jo kymmenisen vuotta. Ruokalajista riippuen 70–90 prosenttia ruuasta perustuu komponentteihin eli kypsiin tai valmiiksi pilkottuihin raaka-aineisiin. Syksyn aikana tämä osuus nousee 95 prosenttiin.

Ruokakomponentteja ovat esimerkiksi salaattien ainesosat, jotka tarjotaan erillisinä tai sekoitettuina. Kiusauksissa näitä ovat kypsennetyt perunat ja valmiit lihasuikaleet, joihin lisätään neste ja mausteet ennen uuniin laittoa.

Keitot syntyvät kypsennetyistä perunakuutioista, kypsästä lihasta ja keittiössä valmistettavasta liemestä. Jatkossa keitot tulevat keittiöihin valmiina, jolloin kaikki ainesosat mausteineen ovat samaan pussiin pakattuina ilman vettä. Keittiössä mukaan lisätään vain vesi.
(Aiheesta laajemmin 17.5. ilmestyneessä lehdessä.)

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös