Koululaisilta seppeleet Kuhmalahden sankarihaudoille

0
Maire Hinkkala, Milja Keino, Julia Karjalainen ja Josefina Korpela rakentelivat seppeleitä pareittain.

Pohjan koulun kolmos- ja nelosluokkalaiset pääsivät viime viikolla ensimmäisinä kokeilemaan hautaseppeleiden tekoa itsenäisyyspäivää varten. Koulun väki valmistaa Kuhmalahden sankarihautojen seppeleet, jotka oppilaat itse myös käyvät laskemassa haudoille.

– Mistähän aloittaisimme?

Rehtori Marjaana Myötyri mietti hetken ääneen, edessään lattialla kahmalollinen kuusenhavuja. Sitten hän otti notkean oksan käteensä ja taivutti siitä ympyrän.

– Sitokaa oksan päät yhteen rautalangalla. Sitten vain lisäätte pieniä havunippuja ja pyöritätte jatkuvasti samaa rautalankakerää käyttäen ne aina kiinni seppeleen runkoon.

Oppilaat kävivät ilman suurempia ihmettelyjä työhön käsiksi. Tekijät jakaantuivat pieniin ryhmiin, joista kukin teki omaa tehtäväänsä.

Jotta seppeleiden teko sujuisi nopsasti, muutama oppilas keskittyi leikkaamaan saksilla oksista pieniä havutupsuja. Pari ryhmää aloitti heti seppeleiden rakentelun.

Jotkut oppilaat löysivät pienen mutta muhkean seppeleen mallin kuin luonnostaan. Toiset hiukan tapailivat havutupsujen asettelua ja kokonaisuuden muotoilua.

Kun tunti kallistui loppua kohti, kymmenkunta seppelettä odotti loppusilaustaan. Myötyri oli myönteisesti yllättynyt ja tyytyväinen tuloksiin.

– Tämähän meni todella hyvin. Nyt tiedämme, miten teemme asioita kahden viikon kuluttua, kun on koko koulun seppeletyöpajan aika.

Useimmat oppilaat olivat ensikertalaisia seppeleaskarteluissa. Asian uutuus ei juurikaan näkynyt tai tuntunut työskentelyssä.

– Tämä oli kivaa ja ihan helppoa, pääosa ryhmästä kehui tunnin päätteeksi.

Myötyri huokaisi hiukan helpotuksesta. Koululaisten tärkeä osuus itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa tuntuisi olevan hyvissä kantimissa.

Pohjan koulun 5.–6. luokat osallistuvat itsenäisyyspäivän messuun Kuhmalahden kirkossa. Sen jälkeen oppilaat laskevat seppeleet sankarihaudoille.

Lue lisää Pohjan koulun seppeletalkoista 22.11.2017 ilmestyneestä numerostamme: https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.