Koululaisooppera on kokemus, joka ei unohdu koskaan

0
Silva Salonniemi, Eemeli Salonen, Arttu Väärälä ja Veikko Vilpponen kertovat, että oopperan teema on herättänyt paljon ajatuksia.

Tyttö seisoo yksin luokan nurkassa. Kymmenet lapset tuijottavat häntä vihainen ilme kasvoillaan. Lapset räppäävät kiivaasti nurkassa seisovalle tytölle. Räpin sanoma on selvä: sinä et kuulu tänne.

Kun räppi loppuu, myös vihaiset ilmeet sulavat lasten kasvoilta. Uhkaavalta näyttänyt tilanne ei ollutkaan totta. Nurkassa seissyt tyttö hymyilee muiden lasten mukana. Kyse ei ole kiusaamisesta, vaan koululaisooppera Ihmepoika A:n harjoituksista Vatialan koululla.

Vatialan koululla on jo pitkät perinteet koululaisoopperan esittämisessä. Ihmepoika A on jo viides oopperaprojekti, jonka koulu toteuttaa yhdessä Kansallisoopperan ja -baletin kanssa.

– Tämä on kokemus, jota oppilaat eivät unohda koskaan. Siksi haluamme järjestää näitä vuodesta toiseen, opettaja Terhi Niinimaa kertoo.

Koululaisoopperassa ovat osallisina kaikki koulun viidesluokkalaiset, yhteensä 67 lasta. Niinimaan lisäksi opettajista ovat mukana Heta Tervas, Laura Ristimäki, Jussi Ryynänen ja Juha-Pekka Palmroth.

Harjoitukset aloitettiin heti koulujen alkaessa elokuussa. Omat haasteensa harjoitteluun on tuonut se, että koulua käydään parakeissa, eikä koululla ole omaa liikuntasalia käytössään. Muutaman kerran harjoitukset on järjestetty Pitkäjärven koululla. Varsinainen esitys järjestetään Kangasala-talossa.

– Harjoittelemme noin kaksi tuntia viikossa ja oppilaat ovat jaksaneet todella hyvin. Kukaan ei ole nurissut harjoituksissa, vaikka toistoa tulee paljon, Niinimaa kertoo.

Tämän vuoden ooppera Ihmepoika A pureutuu ajankohtaisiin teemoihin, kuten pakolaisuuteen, erilaisuuden hyväksymiseen ja kiusaamiseen. Koululaisoopperan aiheet ovatkin aina oppimiskokonaisuuksia, eivät vain näytelmiä.

– Harjoitusten aikana on tullut käsiteltyä esimerkiksi pakolaisuutta hyvin laajasti, Niinimaa toteaa.

Silva Salonniemi esittää koululaisoopperassa Ihmepoika A:n roolin. Hän on se tyttö, johon vihaiset ja ennakkoluuloiset katseet kääntyvät.

Salonniemi itse kertoo tuijotuksen tuntuvan vaivaannuttavalta, jopa ikävältä, vaikka tilanne ei oikeasti totta olekaan.

– Tästä oopperasta on ainakin tullut sellainen olo, etten ikinä itse voisi kiusata ketään, koska tiedän nyt, miltä tuntuu olla vihaisten katseiden kohteena.

Myös muut oppilaat tuntuvat olevan samoilla linjoilla. Esimerkiksi Veikko Vilpponen toteaa, että oopperan harjoittelu on kyllä pistänyt ajattelemaan asioita.

– Minun tehtäväni esityksessä on lukea uutisia sodasta, onhan se aika rankka aihe.

Eemeli Salonen ja Arttu Väärälä kertovat harjoitusten olleen hauskoja. Välillä laulujen sanojen oppiminen on tuntunut vaikealta.

– Meidän piti syyslomalla harjoitella sanoja ja kyllä ne onneksi alkavat sujua, Salonen toteaa.

Kaikkia jännittää jo tuleva esitys Kangasala-talossa. Onneksi esitys käydään läpi vielä yhdessä Kansallisoopperan esiintyjien kanssa. Jännityskin on onneksi hyvää jännitystä.

– Kyllä tämä on varmasti ikimuistoinen kokemus, Väärälä kiteyttää.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.