Koti Uutiset Koulun lakkauttamista ei voi päättää suvivirren laulamisen jälkeen

  Koulun lakkauttamista ei voi päättää suvivirren laulamisen jälkeen

  0
  – Ai että tällaisia lukuja, kertovat ilmeet. Yleisö kyseenalaisti muun muassa oppilasennusteet ja pohti, mihin oppilaat Sariolan koulussa mahtuvat.

  Tämä Hannele Valkeeniemen kommentti kirvoitti raikuvat aplodit Lahdenkulman koulun lakkauttamista käsittelevässä tilaisuudessa.
  Valtuusto päättää koulun kohtalosta 8.6. Näin ollen oppilaille selviää vasta kevätjuhlan jälkeen, missä koulussa he jatkavat syksyllä. Tämä tuntui tilaisuuden yleisöstä enemmän kuin kohtuuttomalta.
  Sivistystoimenjohtaja Leena Pajukoski myönsi, että hallinnollisestikin nyt eletään kahden suunnitelman varassa.

  Lahdenkulman koululla järjestetyn kuulemistilaisuuden tarkoituksena oli antaa asukkaille mahdollisuus vaikuttaa esitykseen, jonka mukaan koulu lakkautetaan 1.8.
  – Ei voida puhua avoimesta päätöksenteosta ja kuntalaisten kuulemisesta, kun saamme vasta nyt nähdä nopeasti vilautettuina slaideina perusteluja. Miten voimme ottaa kantaa, jos aineisto ei ole julkista? Valkeeniemi kysyi.
  Keskustan valtuutettu Simo Arra lupasi tehdä kaikkensa, jotta valtuusto päättää koulun jatkamisen puolesta.  
  Näin on käynyt jo kahdesti.

  Koulun säilyttämisen vaatimat korjauskustannukset (1,2 miljoonaa euroa) ja lakkauttamisesta saatavat säästöt (119 000 euroa per vuosi) eivät vakuuttaneet kuulijakuntaa.
  – Miten ihmeessä korjausvelka on voinut kasvaa noin suureksi? Miksei koulusta ole pidetty huolta vuosittain? ihmetteli Lahdenkulman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kati Domonyi-Kuusinen.
  Anssi Heinonen vaati muiden kannattamana korjauskustannusten erittelyä nähtäville, sillä kuulijoista summa tuntui utopistiselta.
  Kunnan vs. rakennuspäällikkö Marko Sallinen lupasi, että niin sanotun Haahtela-mallin mukaan lasketut luvut ovat saatavilla.
  Kunnan vuosittain säästämään summaan sisältyy oletus, että Lahdenkulman kyläyhdistys ostaa tai vuokraa koulun. Domonyi-Kuusinen totesi, että näin ei tule tapahtumaan.
  Yleisöä ärsytti kunnan tapa takertua vain yhteen vaihtoehtoon.
  Heinonen kummasteli, miksei kunta ole kuullut kyläläisten tarjousta tehdä koulun eteen vaikka ilmaista talkootyötä.
  Tero Arra puolestaan ihmetteli, miksei Lahdenkulman elinvoimaisuuden lisäämistä ole pyynnöistä huolimatta selvitetty.
  Hän esitteli kartan, johon on merkitty 50 rakennuspaikkaa kahden kilometrin etäisyydellä Lahdenkulman koulusta. Niihin sijoittuvat perheet tuottaisivat kunnalle 328 000 euroa vuodessa.
  Yleisesti todettiin, että kyläkaavat ja koulujen lopettamisaikeet lyövät pahasti toisiaan korvalle.
  – Me maalla asuvat aikuiset ja lapset olemme ymmärtäneet, et-teivät olot ole samanlaiset kuin keskustassa. Saisi täällä sentään joku palvelu säilyä, Domonyi-Kuusinen summasi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän