Kouluruokauudistus maistuu hienoisena erona entiseen

0
Anni Vilén, Amanda Kuuppo ja Alina Pullinen kritisoivat perunoiden makua.

Tarkkanenäisimmät ovat ehkä huomanneet, että ruoka tuoksuu kouluilla eri tavalla kuin ennen. Tai että makaronilaatikon pinta on muuttunut rapeammaksi.

Kouluruokailua on Kangasalla uudistettu syksyn aikana niin, että ruoka valmistetaan jälleen kouluilla. Kangasalan Sanomat jalkautui haastattelemaan ruokailijoita Vatialan koululle, jossa uuteen järjestelmään siirryttiin noin kuusi viikkoa sitten.

Koulun henkilökunnalta kysyttäessä kouluruokauudistus saa myönteistä palautetta.

– Salaatteja on enemmän kuin aikaisemmin. Myös pehmeää leipää on useammin tarjolla, koulunkäynninohjaaja Satu Järvinen sanoo.

Kolmannen luokan luokanopettaja Jouni Savolainen kehuu haastattelupäivän annosta eli kalakeittoa.

– Tosi hyvää. Valmistusprosessin muutos näkyy joissain ruuissa niin kuin tässä kalakeitossa. Tämä on aiempaa maukkaampaa.

Savolaisen luokalla on 23 oppilasta. Heistä vain yksi huomasi selkeän muutoksen.

– Eräs oppilas oikein kysyi, miksi ruoka maistuu erilaiselta. Muut eivät ole kommentoineet muutosta, mutta kaikki oppilaani syövät hyvin kouluruokaa, Savolainen kertoo.

Kolmatta luokkaa käyvät Onni Takaluoma, Kiia Lahtinen, Santeri Hakala ja Siiri Aalo näyttävät peukkua kouluruualle.

– Parempaa kuin kotona, Onni toteaa.

Viime aikoina koululaiset ovat tehneet joitakin huomioita kouluruokalassa.

– Keittäjä on eri, Kiia toteaa.

– Kasvissosekeitto on nyt parempaa kuin viime vuonna, Santeri sanoo.

Kehitysideoitakin lapsilta löytyy. Siiri haluaisi lisää perunoita ja Kiialle maistuisivat nuggetit.

Kuudesluokkalaiset Anni Vilén, Amanda Kuuppo ja Alina Pullinen sanovat kouluruuan olevan ”ihan hyvää”, mutta antavat kriittistä palautetta.

– Perunat ovat viime aikoina olleet pahan makuisia, perunamuusi myös, tytöt kertovat.

Kalakeittolautasensa äärellä istuva ekaluokkalainen Onni Yli-Salomäki menee mietteliääksi kouluruokauudistusta käsittelevien kysymysten edessä. Helpotetaan hieman. Maistuuko ruoka?

–Joo!

Uudistus on oikeastaan paluu vanhaan, sillä ruuat kypsennetään ja salaatit kootaan kouluilla. Ruoka tulee kouluille valmiissa paketeissa, joten ruuan menekkiin voidaan reagoida nopeasti ja hävikkiä ei synny.

– Jos kalakeittoaineksia tulee koululle esimerkiksi viisi pussia, ensin voidaan tehdä kolme ja katsoa tarvitaanko lisää. Loput säilyvät kylmiöissä, ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää kertoo.

Kustannussäästöjä syntyy, kun kuljetukset ovat jääneet pois ja henkilökunnan työjärjestelyjä on muutettu. Enää ei ole erikseen kokkeja tai laitoshuoltajia, ainoastaan palvelutyöntekijöitä.

– Vuosittainen hyöty on noin 250 000 euroa. Koska hävikki pienenee, uskoisin sen olevan vieläkin enemmän, Haanpää toteaa.

Muutoksesta ei ole juurikaan kantautunut palautetta kunnan ateria- ja siivouspalveluihin. Sitä voidaan pitää onnistumisen merkkinä.

– Laatu on vähintäänkin sama kuin ennenkin, minusta jopa parempi. Tarkkailemme laatua säännöllisesti, palveluesimies Jani Jokinen toteaa keittolautasensa äärellä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.