Koulutus kantaa hedelmää Löytötexissä

0
Löytötexin myyjät ovat koonneet hyllynpäätyihin erilaisia tuotekokonaisuuksia. Henkilöstöpäällikkö Katja Raussi tunnustaa tämän hyllyn olevan hänellekin ajankohtainen.

Viisi vuotta sitten Löytötex pohti tulevaisuudensuunnitelmia konsultin avustuksella. Konsultaatiosta poiki idea henkilökunnan kouluttamisesta.
– Halusimme tarjota koko henkilökunnalle koulutuksen, joka sopisi meidän tarpeisiimme. Kilpailutuksen myötä yhteistyökumppaniksi valikoitui Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, henkilöstöpäällikkö Katja Raussi kertoo.
Vakituinen henkilökunta eli noin 60 työntekijää kävi vuoden mittaisen koulutuksen. Innokkaimmat jatkoivat opiskelua työnantajan tuella. Kymmenkunta myyjää suoritti myynnin ammattitutkinnon ja viisi heistä opiskeli vielä oppisopimuksella merkonomiksi.
– Olemme tukeneet opiskelua niin, että maksoimme palkan myös koulutuspäiviltä. Koulutukseen liittyvät näytöt ja tehtävät on suoritettu myymälöissämme. On ollut monenlaisia tempauksia ja asiakastyytyväisyyskyselyjä, Raussi kertoo.
Henkilökunnan laajamittainen kouluttaminen on vaatinut yritykseltä resursseja, mutta tukeakin saatiin.
– Oli iloinen yllätys, että saimme ELY-keskukselta täsmäkoulutustukea. Koulutustuki kattoi 70 prosenttia kustannuksista, Raussi sanoo.

Avartavaa ja rohkaisevaa

Myymäläpäälliköt ovat olleet mukana myyjien koulutuksessa sekä suorittaneet itse kaupan esimiehen ammattitutkinnon.
– Olen ollut myyjien tukena sekä arvioinut opintoja. Se on vienyt paljon aikaa, mutta onneksi nyt on helpottanut. Koulutuksesta myyjät ovat saaneet ainakin lisävarmuutta tekemiseen, myymäläpäällikkö Marjo Vikman kertoo.
– Omassa koulutuksessani parasta oli vertaistuki. Perusasiat olivat entuudestaan tuttuja, mutta oli avartavaa kuulla, miten asioita tehdään eri myymälöissä. Koulutuksen jälkeen olen myös oppinut, ettei minun tarvitse olla kaikessa mukana, kyllä tytöt pärjäävät, Vikman naurahtaa.
Tuore merkonomi Sanna Humalamäki on ollut Löytötexin palveluksessa kuusi vuotta. Hän on hyvillään työpaikan tarjoamasta opiskelumahdollisuudesta.
– Hulluhan sitä olisi, jos ei olisi tarttunut tilaisuuteen. Nykyään kiinnitän enemmän huomiota esillepanoihin ja pohdin asioita asiakkaiden näkökulmasta, Humalamäki toteaa.

Luovasti esillä

Kangasalan myymälässä huomaa, että hyllynpäätyihin on kerätty ajankohtaisia ja yhteen kuuluvia tuotteita. Hyllynpäätytuotteiden menekkiä myös seurataan, joten palaute onnistuneesta kokonaisuudesta tulee myyntilukujen muodossa.
– Myyjät ovat innostuneita esillepanosta ja se on jopa herättänyt pienoista kilpailua siitä, kuka tekee menevimmät hyllynpäädyt, Vikman kertoo.
Myös asiakkailta saatu palaute on ollut positiivista. Palvelu miellyttää ja myymälät ovat viihtyisiä.
– Olemme panostaneet asiakaspalveluun. Meillä on kassojen lisäksi myyjiä, jotka ovat asiakkaita varten myymälässä. Olemme myös saaneet kehuja siistiytyneistä myymälöistä ja vaihtelevista esillepanoista, Raussi sanoo.
Viisi vuotta sitten aloitettu urakka on saatu onnellisesti päätökseen, sillä merkonomit valmistuivat ennen joulua.
Uudet koulutukset eivät ole poissuljettu asia, mutta nyt on hengähdystauon aika.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.