Kriisiviestintää tarvitaan heti

4

Kun kerros­talossa syttyy tulipalo, se koskettaa ihan kaikkia asukkaita. Myös niitä, joiden asunto ei ole tulessa.

Uudehkoissa, nykyaikaisella tavalla rakennetuissa taloissa rakenteet on suunniteltu niin, että tuli voi riehua melko pitkään ennen kuin tuli leviää naapuriasuntoihin. Toki se edellyttää esimerkiksi sen, että ovet ovat kiinni.

Näin oli myös Kangasalla viime perjantaina, kun tuli tuhosi kokonaan yhden asunnon ja sen irtaimiston. Palokunta oli paikalla nopeasti ja todellista leviämisen vaaraa ei ehtinyt tulla, vaikka tilanne näytti todella vaaralliselta.

Tulipalo on liikenneonnettomuuteen tai rikokseen verrattavissa oleva asia, jossa tarvitaan välitöntä kriisiviestintää. Ne henkilöt, jotka ovat asiassa osallisia, kaipaavat selkeitä toimintaohjeita.

Toiset suhtautuvat asiaan hyvin käytännöllisesti ja alkavat toimia oma-aloitteisesti. Toisille tilanne aiheuttaa pelkoa ja itsenäinen toiminta on mahdotonta. Silloin vastuussa olevien henkilöiden pitää auttaa.

Kriisitilanteessa pitää toimia heti. Silloin ei katsota virka-aikaa, vaan asia laitetaan heti vireille. Pelkästään se, että ihmiset saavat puhua ja esittää kysy­myk­siä, riittää ensivaiheessa. Vähemmän tärkeitä asioita ehtii selvitellä sitten myöhemmin.

Järkyttävät tapahtumat sattuvat aina yllättäen. Niihin on mahdotonta etukäteen valmistautua, koska tapahtumahetkeä ei kukaan osaa ennustaa.

Siksi erilaisten toimijoiden pitää suunnitella asiat valmiiksi, toisin sanoen tehdä selkeä ohje, miten vaikeassa tilanteessa toimitaan.

Silloin kenenkään ei tarvitse miettiä, miten pitää toimia. Riittää, että toimii etukäteen pohditun suunnitelman mukaisesti.

4 kommenttia

  1. Pelastussuunnitelma päättyy kokoontumispaikalle. Viestintää ja kriisisuunnitelmaa tarvitaan tämän jälkeen, jotta käytännön asiat alkavat järjestymään nopeasti ja jotta tarvitsijat saavat kriisiapua tilanteen käsittelemiseksi. Näiden tulisi toimia niin arkena kuin viikonloppuna. Tulipalon sammuttamisen jälkeen tapahtuu yllättävän monia asioita ennen kuin asukkaat päässeet palaamaan arkeensa.

  2. Ikäviä tilanteita totta kai. Palokunta varmasti tehnyt parhaansa mutta realistisesti ajatellen en kuitenkaan usko että nykypäivänä pelastuslaitoksella on voimavaroja järjestää samalta istumalta kriisikokouksia tämän kokoluokan vahingossa.

  3. Eikä toki tarvitse järjestääkään. Pelastuslaitos hoiti hommansa mallikkaasti. Tässä olisi varmasti riittänyt taloyhtiön/isännöitsijän toimenpiteet, mutta tilanne oli hajaantunut moneen paikkaan ja sattumien summana mitään ei oikein tapahtunut aluksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.