Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kruunu

Kolumni - 23.11.2016 kello 8.00
Merja Palin

Viime viikonloppuna vierähti useampi tunti upean televisiosarjan parissa. Netflixin tarjoama uusi sarja The Crown kertoo kuningatar Elisabeth II:n elämästä, valtakaudesta ja poliittisista tapahtumista, jotka vaikuttavat voimakkaasti vielä tänäkin päivänä.
Sarjaa seuratessani olen useamman kerran etsinyt lisätietoa aikakauden ihmisistä ja tapahtumista sekä parannellut historian tuntemustani. Olen myös miettinyt historiantuntemuksen tärkeyttä tämän päivän tapahtumien ymmärtämisessä.
Monilla asioilla, jotka saattavat tuntua käsittämättömiltä ja kummallisilta tämän päivän tilanteessa, on juuret syvällä historiassa.

Muutama viikko sitten olimme partion sudenpenturyhmän kanssa tutustumassa Kangasalan merkittävään historialliseen kohteeseen Lepokotiin.
Itselleni Lepokodin historia on tuttu. Kiitos siitä kuuluu Jussi Lehtoselle, jonka isännöimillä mielenkiintoisilla Lepokodin kierroksilla olen ollut useamman kerran ja ne ovat tehneet talon historian minulle eläväksi.
Tällä kertaa kuulimme Lepokodin tarinan Sinikka Meurmanin kertomana, ja kuulin taas uusia asioita. Partiopoikien innostunut suhtautuminen Lepokodin historiaan sai minut taas iloitsemaan tästä hienosta talosta.

Myöhemmin partiokokouksessa pojat muistelivat innokkaasti talon tapahtumia, merkillisiä ja merkittäviä vieraita sekä tietysti kummituksia.
Erityisesti poikien mieliin jäi Lepokodin oma cowboy, Hugo Enqvist. Yhdysvalloissa oikeana lehmipaimena intiaanien­ kanssa asustanut Hugo vietti Lepokodissa eläkepäiviään, kertoili tarinoita villistä lännestä ja maalasi tauluja. Taulujen hinta määräytyi niissä esiintyvien hevosten määrän mukaan.
Hugon huoneessa taitaa myös hieman kummitella. Lepokoti on yksi meidän kotikuntamme kruunuista.

Uskon, että tuntemalla oman lähiseudun historiaa voimme kokea juurtuvamme omaan kotiseutuumme. Juuret synnyttävät rakkautta ja halua ymmärtää. Rakkaus ja halu ymmärtää luovat elinvoimaisen pohjan kaikelle yhteistyölle.
Kun haluamme rakentaa hyvää yhteistyötä, voisimme parantaa juurtumista, tallentamalla ja kertomalla kotikuntamme historian tarinoita paremmin ja monimuotoisemmin. Miten sen voisimme tehdä paremmin?

Minulla on vielä jokunen jakso Elisabeth II:n historiasta katsomatta. Kuninkaalliset kiinnostavat. Seuraavaksi aion ottaa vähän paremmin haltuun meidän kangasalaisten oman kuninkaallisen Kaarina Maununtyttären tarinan.
Ainoa Suomessa asunut kuninkaallinen Kaarina Maununtytär on ehkäpä iltapäiväkävelyllään kulkenut meidänkin pihamaalla, ja silti tunnen hänen historiansa aika ohuesti.
Juurrutan itseäni paremmin tähän maahan. Kotiseuturakkaus kunniaan!

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös