Kuhmalahdelle suunnitellaan lisää kuljetusyhtiöiden pakettipalveluja – Kyläkauppias: ”Kaikki valmiudet pakettiautomaatille olisi olemassa”

0
Kartalta näkyvät Postin ja Matkahuollon tämän hetkiset pakettipisteet. Kangasalla. Grafiikka: Pauliina Lindell

Verkkokaupasta on tänä päivänä helppo tilata lähes mitä vain. Haja-asutusalueilla, joilla pakettipalvelupisteitä on harvassa, pakettien hakeminen voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa.

Kuljetusyhtiö Matkahuollon palveluja saa Kuhmalahden ja Sahalahden alueella toistaiseksi vain Sahalahden Pakkalasta Nikkilän kyläkaupasta. Pian tilanne voi kuitenkin olla toinen.

– Selvitämme parhaillaan, olisiko meidän mahdollista avata palvelupistettä Kuhmalahden alueelle ja minne sen siellä voisi sijoittaa, Matkahuollon pakettipalveluiden johtaja Kati Nevalainen kertoo.

Potentiaalisin vaihtoehto on Kuhmalahden kirkonkylällä sijaitseva kauppa, jonne yhtiö kaavaili palveluja jo nelisen vuotta sitten.

– Neuvottelut kauppiaan kanssa ovat kesken. Toimintamme ja pakettimäärämme ovat kehittyneet huomattavasti neljän vuoden takaisesta. Palvelupisteen sijainti ja aukioloajat ovat keskeisiä valintakriteereitämme, joten Kuhmalahden kauppa olisi optimaalinen vaihtoehto.

Nevalaisen mukaan Matkahuollon palvelut laajenevat alueelle heti, kun sopiva sopimuskumppani löytyy.

Kaikki valmiudet pakettiautomaatille olisi olemassa. Olen yrittänyt olla yhteydessä Postiin ja ehdottaa automaatin sijoittamista kauppaan, mutta en ole vielä oikein saanut vastausta

Kuhmalahden kaupan yrittäjä Hannu Knaapi kertoo, että hän ja Matkahuolto eivät päässeet molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen neljä vuotta sitten. Knaapi on kuitenkin valmis neuvottelemaan uudelleen pakettipalveluiden ottamisesta kauppaan.

Kyläkauppias huomauttaa, että hänen täytyy harkita asiaa huolellisesti, sillä Matkahuollon kuljetusten säilyttäminen ja käsitteleminen myymälässä vaatii tilojen organisointia. Sopimuksen on oltava sellainen, että toiminnan laajentaminen pakettipalveluihin on ainakin jossain määrin kannattavaa.

Postin automaatti voisi olla paikallaan kyläkaupassa

Postin automaatin, joka toimii itsepalveluperiaatteella, Knaapi ottaisi myymäläänsä mielihyvin. Paikalliset voisivat hakea ja lähettää automaattikokoisia paketteja aina kyläkaupan ollessa auki.

– Kaikki valmiudet pakettiautomaatille olisi olemassa. Olen yrittänyt olla yhteydessä Postiin ja ehdottaa automaatin sijoittamista kauppaan, mutta en ole vielä oikein saanut vastausta, Knaapi kertoo.

Postin aluepäällikkö Sirkka-Liisa Korven mukaan Posti tarkastelee palvelupisteidensä verkostoa säännöllisesti. Hän ei torppaa kauppiaan ideaa Kuhmalahden pakettiautomaatista suoralta kädeltä.

– Voin ottaa asian esille seuraavassa verkostopalaverissa. Tällä hetkellä meillä on tarve lisätä pakettiautomaatteja koko Kangasalan alueelle mukaan lukien Kuhmalahdelle ja Sahalahdelle. Kangasalla olevat automaatit ovat usein täynnä, hän toteaa.

Kuhmalahdella pakettipalveluita saa vain Pohjassa sijaitsevasta kirjastosta. Sahalahdella paketteja pystyy noutamaan Pakkalan Nikkilän kyläkaupasta ja keskustan K-market Sahramista. Korven mukaan Sahrami voisi myös olla oiva pakettiautomaattikohde.

Paketin noutopaikan voi valita

Pakettitilausten noutopaikkoihin pystyy vaikuttamaan itsekin. Verkkokaupassa Matkahuollon noutopaikkavaihtoehdot määräytyvät sen mukaan, kuinka monen kuljetusyhtiön kanssa kauppa on tehnyt sopimuksen.

– Asiakas voi useimmissa verkkokaupoissa valita haluamansa palvelupisteen, josta noutaa lähetyksen. Näin ollen esimerkiksi Kuhmalahdella asuvat voivat valita minkä tahansa muunkin kuin Sahalahden Pakkalan palvelupisteen, jos se sopii heille paremmin, Nevalainen kertoo.

Hänen mukaansa Matkahuolto ohjaa lähetyksen asiakkaan lähimpään palvelupisteeseen vain silloin, kun lähettäjä ei ole ilmoittanut Matkahuollolle vastaanottajan haluamaa noutopistettä.

Myös Postin kuljettamien pakettien noutopaikaksi voi määritellä jonkun muun kuin postinumeron määräämän lähimmän palvelupisteen.

Kuhmalahtelaisen ei siis ole pakko noutaa pakettia esimerkiksi Pohjasta, vaan hän voi valita pakettiensa toimituspaikaksi jonkun muun paremmin sopivan palvelupisteen tai automaatin.

Noutopisteen määrittely onnistuu OmaPosti -sovelluksessa.

Kotiinkuljetus vaatii paikalla olemista

Omatoimisen noudon vaihtoehto on tilata paketit suoraan kotiin tai yritykseen. Kuljetus onnistuu niin taajamissa kuin haja-asutusalueilla. Se edellyttää, että vastaanottaja on lähetyksen saapuessa paikalla.

Matkahuolto ohjaa lähetyksen asiakkaan lähimpään palvelupisteeseen vain silloin, kun lähettäjä ei ole ilmoittanut Matkahuollolle vastaanottajan haluamaa noutopistettä.

– Asiakas voi myös pyytää, että hänelle soitetaan, kun jakaja lähtee kierrokselle, Korpi kertoo.

Nevalaisen mukaan valtaosassa verkkokaupoista pystyy valitsemaan Matkahuollon kotijakelu-toimituksen.

Kuljetuksen aika sovitaan vastaanottajan kanssa. Myös sellaisille paketeille, jotka on toimitettu Matkahuollon palvelupisteeseen voi ostaa kotiinkuljetuksen.

– Kehitämme palvelua tulevan vuoden aikana, jotta kuljetuksen pystyisi tilaamaan suoraan Matkahuollon verkkosivuilta, Nevalainen lupaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.