Koti Uutiset Kuhmalahden asialla viimeiseen asti

  Kuhmalahden asialla viimeiseen asti

  0
  Arja Marttala ei jää lepäilemään viimeisen valtuustokautensa jälkeen. Hän on tiiviisti mukana kotiseutuyhdistyksessä, SPR:n Kuhmalahden osastossa ja Elävä Kuhmalahti -toimikunnassa. – Työ Kuhmalahden hyväksi jatkuu, vain vähän eri muodossa kuin tähän asti.

  Arja Marttala pääsi ensimmäisen kerran Kuhmalahden valtuustoon vuonna 1977, tuolloisen Keskustapuolueen edustajana. Tästä alkanut 40-vuotinen ura kuntapoliitikkona päättyy tulevana keväänä Kangasalan valtuuston riveissä.

  Marttala on pitänyt siellä edelleen Kuhmalahden lippua korkealla.

  Perheen perinteet melkeinpä velvoittivat Marttalaa suuntautumaan kunnalliselämään. Isoisä Kalle Marttala toimi kunnallislautakunnan esimiehenä, isä Lauri Marttala oli puolestaan omana aikanaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

  – Kun isä jäi pois valtuustosta, en ollut vakuuttunut, että haluaisin mukaan. Olin nähnyt sitä elämää kotona jo tarpeeksi. Ensimmäistä ehdokkuuttani tuli mietittyä viimeiseen aamuun asti.

  Kuhmalahden valtuustotyöstä Marttalalle on jäänyt mieleen erityisesti vuosi 1993. Hänet valittiin ensi kertaa puheenjohtajaksi aikana, jolloin lama ravisteli pienen kunnan elämää.

  – Me olimme silloin totisen paikan edessä. Kunnan talous notkahti, mutta ei sentään romahtanut. Kunnanjohtaja, kunnan työntekijät ja koko luottamushenkilöjoukko luotsasivat  kunnan karikoista uuteen nousuun.

  Valtioneuvosto jakoi Suomen kunnat seutukuntiin 1990-luvun puolivälissä. Tästä alkoi tiivis yhteistyö Kuhmalahden, Sahalahden, Luopioisten ja Pälkäneen kesken. Muutos toi kunnallistyöhön hyvän annoksen lisää mielekkyyttä.

  – Seututoimikunta kokosi yhteisiä asioita, ja esitteli niitä kuntien hallintoelimille päätettäväksi. Tämä ei ollut yhdistymistä, mutta me teimme tosi syvää yhteistyötä.

  Yhteistyö toimi hyvin myös Kuhmalahden valtuustoryhmien kesken. Marttalalle on jäänyt tästä paljon hyvää muisteltavaa.

  – Meillä oli ihmisen kokoinen, pieni kunta. Pystyimme tekemään tarvittaessa nopeitakin muutoksia. Kaikki ryhmät ymmärsivät, että pienessä kunnassa kukaan ei saa mitään aikaan yksin.

  Marttala oli valtuutettuna Kuhmalahdella yhtäjaksoisesti vuosina 1977–2008.

  Puheenjohtajuusaika kesti vuodesta 1993 vuoteen 2008. Viimeiset kaksi Kuhmalahden itsenäisyyden vuotta Marttala oli kunnanhallituksen jäsen.

  Kuhmalahden liittäminen Kangasalaan vuoden 2011 alussa nosti keskusteluissa tunteetkin pintaan. Marttala toivoi omalle kunnalle vielä jatkoa, mutta hän ymmärsi liitoksen väistämättömyyden.

  – Pelimerkkejä olisi piisannut vielä jonkin aikaa. Mutta viimeistään näihin päiviin mennessä seinä olisi tullut vastaan.

  Kuntaliitoksen jälkeen Marttala toimi kaksi vuotta tarkastuslautakunnassa. Hän lupautui vielä kertaalleen valtuustoehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleihin, päättäen jo silloin, että tämä mahdollinen uusi kausi jää viimeiseksi.

  Marttala on ollut Kangasalan valtuustossa näkyvästi esillä Kuhmalahden puolestapuhujana.

  – Tähän tuli pakko pian liittymisen jälkeen, kun kyyti alkoi olla kovin kylmää. Adresseja kerättiin, ja delegaatioita kävi kunnan johdon puheilla.

  Kuhmalahtelaisten toimeliaisuus tuotti tulostakin. Kunnan saunan myynti peruuntui. Päätös vanhainkodin tulevaisuudesta siirtyi sote-muutoksen jälkeiseen aikaan. Vehkajärven kylän vesihuoltojärjestelmä vedenottamoineen on toteutumassa. Miinuspuolelle on jäänyt Pohjan terveysaseman lakkautus.

  – On sitä tarvinnut pitää puhetta, jotta tämä tuleva laitakaupunkialue pysyisi kartalla, Marttala hymyilee.

  – Olen tosi hyvilläni siitä, että tuli lähdettyä vielä tälle kaudelle. Uskon, että Kuhmalahti on nyt tuotu aika hyvin tietoisuuteen. Tosin vieläkin tuntuu, että kunnan keskustasta on pidempi matka tänne kuin täältä sinne.

  Marttala pitää tärkeänä, että valtuutetulla on aitoa kiinnostusta yhteiskunnallisia asioita kohtaan. Lisäksi pitää olla annos rohkeutta ja yhteistyökykyä. Kommunikointi on kaiken avain.

  – Itse olen saanut näiltä vuosilta uskallusta tarttua asioihin. Olen saanut myös nähdä, että moni asia etenee, kun teen jotain enkä jää vain ihmettelemään.

  – Rapaakin lentää, joskus silmät korvat täyteen. Se tuntui raa’alta ennen some-aikaakin, mutta nyt kaikki on tullut vielä rankemmaksi. Paksu nahka on tarpeen.

  Haasteista huolimatta Marttala suosittelee ehdokkaaksi lähtemistä.

  – Missä tahansa hommassa on hyviä ja huonoja puolia. Kuntapäättäjänä toimiminen on todella hyvä näköalapaikka siihen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Ilman näitä luottamustehtäviä minultakin olisi jäänyt paljon näkemättä ja kokematta.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän