Kuhmalahden nuorten harrastusmahdollisuudet ovat kiinni vapaaehtoisista – kyläkaupan nuorisotilan toiminta perustuu kauppiaan ja nuorten luottamukseen

0
Kuhmalahden kirkonkylän kaupan nuorisotiloilla kokoontuu kitaransoitosta kiinnostuneita varhaisnuoria. Kuvassa opettaja Ulle Sihvonen sekä Jussi Uusitalo, Eetu Salonen, Sanni Karjalainen ja Emma Renvall.

Kuhmalahtelaisille varhaisnuorille tarjoutui mahdollisuus uuden harrastuksen aloittamiseen kotikylällä, kun kyläkaupan nuorisotiloissa alkoi kitarakurssi pari viikkoa sitten. Kurssi-idea tuli kyläkauppias Hannu Knaapilta.

Knaapi esitti ajatuksen Osuuspankille, joka innostui sponsoroimaan kurssille opettajaksi Ulle Sihvosen Kuhmalahden LiveMusa -yhdistyksestä.

– Kurssilla on hyvä porukka. Ensimmäisellä kerralla oli kolmisen tyttöä ja kolmisen poikaa. He olivat 9–13-vuotiaita, Knaapi kertoo.

Käyn iltaisin katsomassa, että valot on sammutettu ja ovet lukossa. Järjestely on toiminut pääasiassa hyvin.

Kitarakurssin lisäksi nuorisotilalla kokoontuu 4H-kerho, mutta se on 1.–4.-luokkalaisille.

Knaapi haluaa ehkäistä kylän varhaisnuorten ja nuorten syrjäytymistä. Se oli syy, miksi hän päätti järjestää kitarakurssin ja syy, miksi hän halusi viime keväänä kunnostaa kaupan yhteyteen nuorisotilan.

Nuokkari on osoittanut tarpeellisuutensa

Nuokkari onkin vakiintunut nuorten ajanviettopaikaksi.

– Kyllä siellä melkein joka ilta on pieni noin kahdesta seitsemään hengen ryhmä, Knaapi kertoo.

Koska tilalle ei ole löytynyt vakituista vetäjää, toiminta perustuu pitkälti kauppiaan ja nuorten keskinäiseen luottamukseen. Nuoret saavat olla tilassa keskenään, ja sinne pääsee aina kaupan aukioloaikana. Toisinaan nuoret pyytävät kauppiasta erikseen avaamaan ovet.

– Käyn iltaisin katsomassa, että valot on sammutettu ja ovet lukossa. Järjestely on toiminut pääasiassa hyvin, Knaapi kertoo.

Nuorisotilaa pidetään kunnossa ja siivotaan talkoovoimin. Toisinaan Knaapi siivouttaa sen perusteellisemmin kaupan siivouksesta vastaavalla yrittäjällä.

Kauppias on huomannut, että nuorille on tärkeää huolehtia nuokkarista. Hiljattain pari tyttöä pyysi lainaksi imuria, koskahalusivat siistiä paikkoja.

Knaapi on pohtinut, voisivatko kaupunki ja seurakunta yhdistää voimansa ja pestata jonkun paikallisen työttömän nuoren muutamaksi illaksi valvomaan nuorisotilalle pientä korvausta vastaan.

– Siinä tulisi tehtyä nuorisotyötä ja aktivoitua nuoria, Knaapi miettii.

Kaupunki käy kylällä Kyläkollilla

Kaupungin nuorisopalveluiden nuoriso-ohjaaja, tiiminvetäjä Marjaana Rosenqvist kertoo, että kaupungin nuorisopalvelut ei ole osallistunut Kuhmalahden kaupan nuorisotilan toimintaan rajallisten resurssien vuoksi.

– Meillä on Kangasalla kolme nuorisotilaa ja lisäksi liikkuva nuorisotila Kyläkolli. Ehkä jos resurssit joskus lisääntyvät, asiaa voisi miettiä.

Rosenqvist kertoo, että kaupunki tekee nuorisotyötä kuitenkin Kuhmalahdella Kyläkolli-matkailuauton avulla.

– Pyrimme käymään viikottain Kuhmalahdella. Pysähdymme kaupalla, ja Kyläkollissa ovat vierailleet vakkarinuoret, jotka kyläkaupan nuorisotilassakin käyvät, hän kertoo.

Kyläkollin liikkeitä voi seurata Snapchat-sovelluksen kautta. Sen kautta liikkuvan nuorisotilan voi pyytää omille kotikulmilleen.

– Meille saa laittaa vinkkiä. Tulemme sinne, missä nuoret
ovat.

Seurakunta kannustaa vapaaehtoisia

Myöskään seurakunnalla ei ole resusseja työntekijälähtöiseen, yli 15-vuotiaille suunnattuun alueelliseen nuorisotyöhön, vaan nuorisotyön toiminnot sijoittuvat pääasiassa nuorisotila Parkkiin Kangasalan keskustassa.

Kuhmalahdella on tilat olemassa, jos joku nuori tai miksei aikuinenkin haluaisi alkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan sinne jotakin toimintaa. Seurakunnasta saa toki tukea ja apua.

Seurakunnan kasvatuksen työalajohtaja Johanna Jutila kertoo, että Kuhmalahdella suuntautuvassa nuorisotyössä seurakunta on mukana kaupungin ja seurakunnan yhteisen erityisnuorisotyönohjaajan kautta.Hän vierailee alueella Kyläkollin mukana.

Seurakunta kartoitti viimeksi vuosi sitten keväällä, millaista toimintaa nuoret Kuhmalahdelle haluaisivat.

– Nuoret toivoivat silloin mopotallia, jonka järjestämiseen ei ollut resursseja, Jutila toteaa.
Hän haluaa kannustaa vapaaehtoisia järjestämään ohjelmaa varhaisnuorille ja nuorille.

– Kuhmalahdella on tilat olemassa, jos joku nuori tai miksei aikuinenkin haluaisi alkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan sinne jotakin toimintaa. Seurakunnasta saa toki tukea ja apua.

Sitouttaminen on järjestämisen haaste

Muutamat Kuhmalahdella pyörivät ohjatut liikuntaryhmät on suunnattu alakouluikäisille.
Esimerkiksi kaupunki kokeilee tänä keväänä liikunnallisen iltapäiväkerhon pitämistä yhteistyössä Pohjan alakoulun kanssa. Kevään liikuntatarjontaan kuuluu myös ­Diamond Dancers-­tanssistudion tanssitunnit esikoulu- ja alakouluikäisille.

Paikallinen urheiluseura Kuhmalahden Kisa piti on aikaisemmin pitänyt Pentosalissa esimerkiksi nuorten aikuisten sählyä.

Sopiva osallistumaksu voisi kannustaa sitoutumaan, mutta Järvenpään mukaan osallistumismaksuissakin on omat ongelmansa.

Seuran puheenjohtaja Tuula Järvenpää kertoo, että tämän kevään toimintaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Hän kertoo, että harva on motivoitunut pitkäjänteiseen harrastamiseen.

– Sitoutumattomuus on iso ongelma. Yleensä ryhmiin tulee ensin väkeä, mutta sakki vähenee koko ajan. Sama ongelma on aikuisten kanssa.Tammikuussa aloitetaan liikuntaharrastus, mutta sitten into hiipuu, Järvenpää harmittelee.

Sopiva osallistumaksu voisi kannustaa sitoutumaan, mutta Järvenpään mukaan osallistumismaksuissakin on omat ongelmansa.

– Ihmisillä on erilainen kipukynnys sen suhteen, mitä he pystyvät ja ovat valmiita maksamaan, hän pohtii.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.