Kuhmalahden Pajulassa kärsitään kuivuudesta – Suomen ympäristökeskus: pohjavedet ovat nyt keskiarvoa alempana

0
Marketta Elomaan mukaan aiemminkin vettä on ollut niukasti, mutta nyt vesi loppui jo heinäkuussa. Porakaivontekijät vaikuttavat kiireisiltä.

Kuivuus koettelee Elomaita, Marjukka Virkkiä ja luultavasti muitakin Kuhmalahden Pajulan asukkaita.
Suomen ympäristökeskuksenkin mukaan Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa pohjavedet ovat tällä hetkellä pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana.

Elomaan tietojen mukaan jääkausi on työstänyt Pajulan soraan ja moreeniin omat väylänsä, joten on aika luonnollista, että rinteillä vedenpinta on alhaalla. Veden säännöstelyyn kyllästyneet mökkinaapurukset Marjukka Virkki ja Elomaat puuhaavat porakaivoa ratkaisuksi vesi­ongelmiin.

– Yhdellä toimittajalla oli neljän viikon jono ennen tarjouskatselmusta, ja toisen toimitusaika on 10 viikkoa. Sama tilanne on kuulema koko Pirkanmaalla ja Tampereen seudulla, Marketta Elomaa tietää.

Elomaan mukaan kaivovettä riitti normaalisti heinäkuulle saakka.

– Pesin aamutiskejä, ja sitten vettä ei enää tullutkaan. Arvasin, että nyt on kaivo tyhjä, Elomaa kertoo.

Vesijohtoa ei ole lähimaillakaan. Juomavedet Elomaat hakevat kerran viikossa joko Kuhmalahdelta tai Kuhmoisista. Virkki tuo veden Tampereelta. Elomaiden mökillä pelastuksena on edellisen asukkaan kaivattama lähdevesipohjainen lampi. Sieltä he ovat pumpanneet saunomis- ja kasteluvedet.

Virkin tilanne on hankalampi, koska kesäasunto on kuivalla maalla. Kun kasvit kaipaavat vettä, Virkki lastaa auton täyteen astioita ja alkaa kahlata.

– Kun ämpäreissä on kannet ja täytän saavit puolilleen, saan tuotua 100 litraa kerrallaan Pajulanjärvestä. Sitten köröttelen hitaasti pihaan, hän kuvailee vedenhakuaan.

Virkki ei lutraa. Saunominen on harvinaista herkkua, ja arkipuhdistautuminen hoituu vesipihisti pesulapuilla. Elomailla on siirrytty käyttämään kuivakäymälää, vaikka talossa on sisävessakin.

– Aivan pussipimeällä saan käyttää sisävessaa ja huuhdella ämpärivedellä, ympäri vuoden mökkeilevä Marketta Elomaa naurahtaa.

Jakotukin ja letkujen avulla lampivesi saadaan jaettua tontin eri osiin. Suodattimella vedestä saadaan poistettua myös ”mörriäiset”.

Naiset pilailevat Elomaan turvekylvyistä, koska jokin kasvusto piinaa lammikkoa ja vesi on tummahkoa. Todellisuudessa vesi kulkee letkuja pitkin suodattimeen ja siitä tontin eri kolkkiin. Virkillä veden säästäminen on jalostunut huippuunsa.

– Älä siihen heitä! Virkki parahtaa, kun Elomaa tyhjentää ämpärin pohjallisen nurmikolle suodatinta esitellessään.
Elomaan mukaan sadevesistä ei ole iloa.

Enimmilläänkin vettä on tullut vain viisi millimetriä. Sillä ei kaivoa eikä vesisaaveja täytetä. Niinpä mökkiläiset ovat pyytäneet kaivon poraajilta tarjouksia. Kimpasta on apua, mutta myös poraussyvyys määrittelee kaivon hintaa.

– Ei se paljon naurata, jos kymppitonni palaa ennen kuin ollaan kalliossa, Elomaa toteaa.

Ennen kunnollista porakaivoa sopii vain toivoa lumisia talvia ja kosteampia kesiä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.