Kuhmalahden yrittäjät valmiita rakentamistalkoisiin – kyläläisten mielestä itäistä Kangasalaa pitäisi kehittää uuden koulun verran

0
Kiinteistöinsinööri Olli Rissanen tarkkailee sivusta. Annakaisa Laine ja Elina Saloniemi puolustivat tiukasti koulun tarpeellisuutta Kuhmalahdella.

Pohjan koululle kokoontui viime torstaina luokan täydeltä väkeä kuulemaan, minkälaisia koulunkäyntivaihtoehtoja kylän lapsilla voisi olla ensi syksystä alkaen.  Pohjan koulu on 38 oppilaan koulu. Luokilla 1–2 opiskelee 10, luokilla 3–4 13 ja luokilla 5–6 15 oppilasta. Koulussa työskentelee kolme luokanopettajaa ja yksi koulunkäynninohjaaja.

Pohjan koulussa on todettu sisäilmaongelmia. Terveysviranomainen on pyytänyt kaupungilta helmikuun loppuun mennessä selvitystä, mitä toimenpiteitä rakennuksessa tehdään. Kaupungilta paikalla olivat opetuspäällikkö Merja Lehtonen,  opetuskoordinaattori Marja Mattila sekä teknisen puolen kiinteistöinsinööri Olli Rissanen ja kunnossapitovastaava Toni Lahti.

Valtuusto päättää Kuhmalahden alueen oppilaiden opetuksen järjestämisestä huhtikuun 8. päivä järjestettävässä kokouksessa. Kokousta voi seurata Kangasalan Sanomien verkkosivujen kautta suorana lähetyksenä kello 18 alkaen. 

Vaihtoehtoja Pohjan koulun tapauksessa on kolme. Kaikissa vaihtoehdoissa opetus koulussa päättyy jo tulevana keväänä. Merja Lehtonen esitteli tilaisuudessa diasarjaa, jossa nykyisen koulun korjauskuluiksi todettiin 3–3,3 miljoonaa euroa.

Kaupungin mukaan koulun peruskorjaus ei ole perusteltua koulun nykyisen koon ja oppilasennusteen näkökulmasta. Oppilasmäärän arvioidaan putoavat alle 30:een lukuvuoden 2021–2022 aikana. 

Kyläläisille mieluisin vaihtoehto olisi kokonaan uuden koulun rakentaminen siten, että siellä voisi käydä koulua kuudenteen luokkaan asti.

– Miksi lähdetään siitä, että oppilasmäärä laskee? Jos kylällä olisi toimiva koulu, tänne saattaisi muuttaa uusiakin ihmisiä, Elina Saloniemi totesi.

– Täällä on hienoja asumismahdollisuuksia, helpompi hengittää, hän jatkoi.

Asiaa on pohdittu Kuhmalahdella siinä määrin, että mökkitalkkarina toimiva Tero Suikkonen toi kaupungin edustajille  paikallisten yrittäjien yhteiset terveiset.

– Olemme valmiita tulemaan uuden koulun pohjatöiden tekoon talkoilla. Tämä on 25 000–30 000 euron arvoinen tarjous, Suikkonen sanoi. 

Kaupungin virkamiehet nyökyttelivät tarjoukselle kohteliaasti, suurta innostusta se ei kuitenkaan silmin nähden aiheut­tanut.

– Hyvä kuulla, Rissanen totesi ykskantaan.

Kaikissa kaupungin suunnittelemissa vaihtoehdoissa ykkös- ja kakkosluokkalaiset opiskelisivat jatkossakin päiväkodin luokkatiloissa. 

Ensimmäisessä vaihtoehdossa oppilaat siirtyisivät Kuhmalahdelta kolmannelle luokalle Sariolan kouluun Sahalahdelle.

Kuhmalahden VPK:lta vuokrattavaa tilaa on tutkittu väistöpaikkana kolmannen ja neljännen luokan oppilaille,  minkä jälkeen he siirtyisivät Sariolaan.

Lehtonen korosti, että VPK voisi olla oikeastaan ainoastaan uuden rakentamisen ajan väliaikainen ratkaisu, ei pysyvä opetustila.

Kolmas mahdollisuus on, että päiväkodin yhteyteen rakennetaan uusi tila kolmos- ja nelosluokkalaisille. Näiden luokkien jälkeen he siirtyvät Sariolaan viidennelle luokalle. 

Vuonna 2015 valmistuneessa kouluverkkosuunnitelmassa työryhmä esitti, että Pohjan koulu lakkautetaan vuonna 2021 ja 1.–4.-luokkien oppilaiden käyttöön rakennettaisiin uusi koulu.

Kuhmalahtelainen valtuutettu Heikki Mäkelä (kesk.) muistutti, että kuntaaliitoksessa Kangasala sai myötäjäisinä muun muassa melkoisen määrän kuhmalahtelaista metsää. 

– Eikö nyt olisi aika antaa jotain takaisinpäin Mäkelä muistutti.

Sariolan rehtori Tuomo Myllö totesi, että Sariolalla ei ole  haluja kaapata Kuhmalahden oppilaita Sahalahdelle. Toisaalta uudet oppilaat sopivat Myllön mukaan hyvinkin Sariolan kouluun.

– He solahtavat helposti sinne muiden oppilaiden joukkoon, ja pystymme tarjoamaan heille erilaisia palveluita, muun muassa kuraattorin, psykologin ja terveydenhoitajan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.