Kuivuus näivettää satoa tänäkin vuonna

0
Jussi Joutsiniemi nosti elintarvikekauran osuutta pelloillaan. Viljat ovat kärsineet kuivuudesta. Viimepäivien sateista on vain haittaa laadulle.
Jussi Joutsiniemi nosti elintarvikekauran osuutta pelloillaan. Viljat ovat kärsineet kuivuudesta. Viimepäivien sateista on vain haittaa laadulle.

Kaurabuumi nosti elintarvikekauran osuutta Joutsiniemen pelloilla, mutta riskit pitävät alan aisoissa.

Kaurainnostus näkyy paitsi kuluttajan lautasella myös viljelijän peltotilkuilla. Maanviljelijä Jussi Joutsiniemen mukaan kauran kysynnän kasvu on ollut nähtävissä maataloudessa jo parin vuoden ajan.

Tuottajahinnat määräytyvät monen tekijän summana. Hinta riippuu sadon määrästä kotimaassa, maailmanmarkkinoista, kysynnästä ja vuodenajasta. Tämänhetkistä noin 170 euron tonnihintaa viljelijä pitää kilpailukykyisenä.

– Suurimokaurasta saa nyt parhaan hinnan verrattuna muihin viljoihin, Joutsiniemi kommentoi.

Mies arveleekin, että moni viljelijä on saattanut siirtyä kysynnän vuoksi rehukaurasta elintarvikekauraan, vaikka laatuvaatimukset samalla kasvavat jyväkoon ja hehto­litrapainon suhteen.

Maaseutuasiamies Matti Hokkasen mukaan Kangasalla kauran viljelyala ei ole kasvanut, mutta tilastoissa ei erotellakaan elintarvike- ja rehukauran osuutta.

Joutsiniemen tilalla on vil­jelty elintarvikekauraa jo pitkään, mutta nyt sen viljelyalaa on lisätty. Hyvästä markkinatilanteesta huolimatta kauranviljelyyn sisältyy Joutsiniemen mukaan omat riskinsä. Sen vuoksi kauran osuutta ei kannata kasvattaa liiaksi, vaikka hinta olisi hyvä.

– Joinain vuosina kauraan iskee punahome. Homeen pilaama kaura ei kelpaa myllyille ihmisravinnoksi. Hinta laskee, jos erän joutuu myymään rehuksi. Jos hometta on paljon, se ei kelpaa edes eläimille, Joutsiniemi toteaa.

Hänen mukaansa kaura lakoontuu muita viljoja helpommin ukkossateilla. Jos jyvät alkavat itää maassa, on kasvi pilalla. Kevyenä viljana kaura tarvitsee myös reilusti varastotilaa.

Sen sijaan kaura ei ole kranttu maaperän suhteen. Viljelijän mukaan kauralle kelpaa vaatimaton ja happamampi maa kuin esimer­kiksi vehnälle ja ohralle.

– Kaura on siinäkin mielessä muita viljoja edullisempi viljellä, koska se ei vaadi niin paljoa apu­lantaa kuin esimerkiksi vehnä.

Plussaa tuo myös lyhyt kuljetusmatka. Raisiolla on mylly Nokialla, joten rahti jää kohtuulliseksi.
Kuivuus on piinannut viljoja viimevuotiseen tapaan.

Kauran lisäksi Joutsiniemi viljelee syys- ja kevätvehnää, ruista sekä mallasohraa. Viljelijän mukaan kasvukauden alussa näytti hyvältä, mutta ei enää. Heinäkuussa on satanut todella vähän.

Kuivuus on näivettänyt kasveja varsinkin Joutsiniemen tilalle tyypillisillä karkeilla hiekkamailla. Edes paikalliset sadekuurot eivät ole aina osuneet pelloille, ja loppukesän viileys on hidastanut tuleentumista.

Viime päivien sateista ei ole enää apua. Jatkuessaan ne vain huonontavat sadon laatua.

– Rukiin puinti jatkuu säiden salliessa tällä viikolla. Syysvehnästä ja rukiista näyttäisi tulevan hyvä sato. Muiden viljojen lopullinen tilanne ratkeaa vasta kun päästään puimaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.