Kuka asioista lopulta päättää?

0

Viime maanantaina valtuutetut, virkamiehet ja runsaslukuinen lehteriyleisö istuivat pitkään ja hartaasti valtuustosalissa keskustelemasta kunnan säästöistä. Muitakin kohtia asialistalla oli, mutta säästöt veivät päähuomion ja leijonanosan ajasta.
Puhumisessa ei ole mitään vikaa, eikä kokouksen pituutta pidä kritisoida. Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluu oikeus ilmaista mielipiteensä muuallakin kuin puolueen ryhmäkokouksessa.
Se on sitten kunkin valtuutetun ja virkamiehen puhelahjoista kiinni, kuinka hyvin sanoma menee perille. Se on ainakin selvää, että puheen pituus ei asioita edistä. Sisältö ratkaisee tässäkin asiassa.

Monet kuntalaiset saapuivat ennen kokousta Kangasala-talon edustalle kertomaan mielipiteensä kunnan suunnittelemista säästötoimista.
Kylien väki osoitti voimansa, sillä 1 450 nimen kerääminen adressiin vain muutamassa päivässä ei ole vähäinen määrä.
Kunnioitettavaa oli myös niiden virkahenkilöiden toiminta, jotka rohkeasti tulivat keskustelemaan kuntalaisten kanssa päätöksen alla olevista asioista. Kuntalaiset pitää kohdata silmästä silmään – niin hyvässä kuin pahassa – ja antaa heidän perustella kantaansa myös henkilökohtaisesti.

Säästöpäätökset vietiin lopulta läpi kunnanhallituksen esityksien mukaisesti. Toisenlaisiakin esityksiä kuultiin, mutta ne eivät ottaneet tuulta purjeisiinsa.
Kokouksen jälkeen keskustelupalstoilla kirjoitettiin raivoisasti. Tehdyt päätökset ja ennen kaikkea kunnan virkahenkilöstö haukuttiin alimpaan maanrakoon.
Huonoa valmistelua, joka johti huonoihin lopputuloksiin, väitettiin
Päätöksiä saa ja pitääkin kritisoida, se kuuluu tähän järjestelmään. Kritiikin kohde kuitenkin ihmetyttää. Tälläkin kertaa jokainen kolmesta, kipeästä säästöpäätöksestä tehtiin valtuuston huomattavalla enemmistöllä.
Jos valtuuston päätökset ovat huonoja, syy on valtuutettujen. Systeemi mahdollistaa kyllä virkakoneiston esitysten kaatamisen, jos enemmistöllä siihen on haluja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.