Kuka hän on?

0

Hän kävelee hieman hidastellen kohti keskustaa. Pitäisi löytää työvoimatoimisto tai mikä ihme se nykyään onkaan nimeltään. Hän räplää kännykkäänsä ja koettaa etsiä tarkkaa osoitetta. Hän asettaa osoitteen navigaattoriohjelmaan. Kiire ei ole, mutta on kuitenkin. Kotona odottaisi koti.
Liukuportaat nousevat hitaasti ylös. Niin hitaasti, että siinä ajassa ehtii ajatella omaa surkeuttaan. Työtön työnhakija. Koulutusta on roppakaupalla. Töitäkin on tehty. Nyt ei ole töitä.
Vastaanottovirkailija pyytää häneltä henkilöllisyystodistusta. Hän kaivaa sen lompakkonsa uumenista ja lataa muoviläpyskän tiskiin. Jono perässä on yhtä pitkä kuin oli hetki sitten edessä. Vuoronumerolapun saatuaan hän katselee ympärilleen. Penkkirivistöissä istuu ja lojuu hiljaisia ihmisiä.
Vihreät muoviset ruohot heilahtelevat ilmavirran saattelemina, kun hän pyrkii kohti tyhjää tuolia. Vieressä istuu nainen, jonka hiukset ovat rasvaiset. Toisella puolella on nuorimies, ehkä vast’ikään työttömyyteen valmistunut. Kukaan ei haise vanhalle viinalle.
Numero 108 näyttäisi menevän nurkan taakse koppiin numero 23. Virkailijoiden koppikartta näyttää monimutkaiselta. Hän koettaa ennustaa, mikä koppi vapautuu seuraavaksi. Mieli on levoton eikä hän saa kiinni levottomuuden syystä. Hän kuuntelee tarkalla korvalla jononumerojen vaihtumista.
Lasinen liukuovi aukeaa oikealle päin kahvasta vetämällä. Virkailija on yllättävän nuori. Pöydällä lojuva kalenteri on niin avonainen, että hänen on helppo nähdä siitä tytön keskiviikkoinen gynekologiaika ja gynekologin nimi.
Tyttö pomppaa välillä tuolistaan ylös, kävelee kopista pois, tulee takaisin paperikopioineen ja kyselee kysymyksiä. Työllisyystilanne on juuri nyt aika huono. Insinööreilläkin. Puhe tuntuu tulevan kuin putkesta, joka suodattaa sisällön.
Hän miettii, millaisen cappuccinon kotona keittelisi.

Puhelin soi. Hän katsoo näytöltä soittajan numeroa, mutta ei tunnista sitä. Hän miettii painavansa Vastaa-nappia, mutta ei paina sitä. Paniikki kourii vatsanpohjaa. Hän ei saisi sanaa suustaan. Hänellä ei ole sanottavaa.
Joku muu yrittää soittaa. Hän ei paina nappia. Hän kävelee sohvan äärelle ja kietoutuu viltin sisälle. Viltin ruudullinen kuvio vilistää silmissä. Hänen silmissään.

Levottomuuden syy on toisaalta helppo arvata, mutta vaikea myöntää saatikka hyväksyä. Ennen oli kiire. Niin kova kiire, ettei ehtinyt ajatella mitään ylimääräistä.
Hän soitteli puheluita pitkin päivää. Hän uskalsi vastata niihin. Hän luennoi kokonaiselle luentosalille ja kertoi kuuleville korville niistä asioista, joista muut eivät tienneet. Hänellä oli arvoa ja statusta. Hän oli hän.

Nyt hän on hän, mutta kuka hän on? Huomenna hän on jo eri.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.