Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kulkeminen on kohdillaan

Pääkirjoitus - 14.7.2015 kello 8.19
Pekka Kaarna

Vaikka Suomi kitkuttaa taantumassa, ja eläminen käy yhä kalliimmaksi, kulkeminen on kohdillaan. Polttonesteiden hinnat ovat tasaantuneet, ja lentolipun ulkomaille saa samaan hintaan kuin junalipun suvi-Suomeen.
Ilahduttavinta kehityksessä on joukkoliikenteeseen jo tehdyt ja siihen vielä tulossa olevat parannukset.
Pari vuotta sitten aloittanut OnniBussi toi pikavuoroliikenteeseen kilpailun, johon muiden liikennöitsijöiden on ollut pakko vastata. Helsinkiin matkaa nyt halvimmillaan muutamalla eurolla, eikä rahaa pala toisaallekaan mentäessä paljoa enempää.

Kuluttajalle tämä on avannut aivan uuden todellisuuden. Kun kulttuurimatkalle Kuopioon tai sukulaisiin Turkuun pääsee bussilla järkihintaan, oman auton kotiin jättäminen on jo enemmän kuin harkinnan arvoista.
Liikennöitsijät ovat tietysti joutuneet ahtaaseen rakoon, kun matkalipun normihinta on pudonnut kolmannekseensa tai jopa sen alapuolelle. Toisaalta kasvaneet matkustajamäärät tasaavat tilannetta. Riittääkö matkustajia kaikille, se nähdään lähitulevaisuudessa.
Sekin ihme on koettu, että VR on joutunut kisaan mukaan. Yhä tyhjemmät vaunut ovat pakottaneet myös sen päivittämään hintapolitiikkaansa, jotta bussit eivät aja ohi. Kansa kiittää.

Lähiliikenteessä 6.6.2016 on tärkeä päivä. Silloin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä siirrytään vyöhykepohjaiseen kulkumalliin, jossa matkustajia veloitetaan matkan pituuden eikä kuntarajojen mukaan.
Uudistus tekee lähibussista varteenotettavan kulkupelin Kangasallakin, koska suurimman osan matkakulut vähenevät nykyisestä.
Liikkumisesta tulee myös joustavaa kiitos monipuolistuvan lippukirjon ja kaikkien vyöhykkeiden matkustajille avattavan vaihto-oikeuden.
Vaikka Kangasalan suunnalla on viikonloppujen ja reuna-alueiden liikennöinnin osalta vielä korjattavaa, tuleva kulkukulttuuri on kokonaisuutena myönteinen asia.
Kun hinnat ovat kohdallaan ja yhteydet toimivat, joukkoliikenne on yhä houkuttelevampi vaihtoehto olipa matka aihe sitten työ tai vapaa.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös