Kuluttajakirjepostin kulku hidastui – Posti vie kortit ja kirjeet perille neljässä päivässä

0
Kangasalalainen Timo Jokinen lähettää melko paljon kirjepostia. Tiistaina hän postitti tyttärensä hääkutsuja ja nouti samalla tilaamansa kirjapaketin S-marketin Postin palvelupisteestä. Jokinen on ollut pääsääntöisesti tyytyväinen Postin toimintaan, vaikka häntä harmittaakin kirjelaatikoiden väheneminen ja Postin jakelun muuttuminen myöhäisemmäksi haja-asutusalueilla.

Postin kuljettama kuluttajakirjeposti kulkee maaliskuun alusta lähtien perille tavallisesti neljässä arkipäivässä.

Aikaisemmin Posti lupasi kirjeet perille pääsääntöisesti toisena päivänä.

Toimitusnopeusten hidastuminen on vuonna 2017 voimaan tulleen postilain mukainen.

Uudistus koskee vain kuluttajakirjepostia, jonka osuus Postin kautta kulkevista lähetyksistä on noin 4 prosenttia. Muun jaettavan postin, kuten yritysten laskujen ja sanomalehtien, jakeluun tai pakettien toimitukseen uudistus ei vaikuta.

Kuluttajakirjepostin toimitusnopeuden muutoksen syynä on Postin pyrkimys hillitä kustannuksia.

– Kirjepostin määrä pienenee radikaalisti, koska digitalisaatio etenee. Postilla on iso työ hillitä kustannuksia, se on iso taustasyy. Haluamme pitää jakeluhinnat kohtuullisina, Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen kertoo.

Tuore uudistus ei vaikuta postin jakelupävien määrään. Kuluttajakirjepostia jaetaan edelleen tiistaita lukuunottamatta kaikkina arkipäivinä.

Samaan aikaan toimitusnopeuden muutoksen kanssa Posti lanseerasi uuden Plus-merkin, joka tulee myyntiin tämän hetken arvion mukaan huhtikuussa.

Sitä voi käyttää Manner-Suomen sisäisessä kirjepostissa. Merkki ei sisällä kirjeen postitusta, vaan se lisätään kuoreen tai korttiin tarvittavan postimerkkimäärän lisäksi.

Plus-merkin hinta on 1,50 euroa. Sitä käytettäessä kirje toimitetaan kahdessa arkipäivässä.

Merkki sisältää pakettilähetyksistä tutun lähetystunnuksen, jonka ansiosta kirjeen kulkua voi seurata OmaPosti-sovelluksesta tai Postin verkkopalvelusta.

Lähetystunnuksen avulla lähettäjä näkee, milloin kirje on jaettu perille.

– Uskon, että osalle asiakkaista riittää, että posti menee perille neljässä päivässä. Osalle asiakkaista on tärkeämpää, että he näkevät, missä posti liikkuu, ja että se menee perille kahdessa päivässä, Laaksonen toteaa.

Plus-merkillä varustetut kirjeet voi laittaa tavalliseen kirjelaatikkoon. Haja-asutusalueilla postia voi lähettää omasta laatikosta käyttämällä Postin Noutomerkkiä. Tavallisten kirjeiden lisäksi myös Plus-merkillä varustetun postin voi lähettää omasta laatikosta.

Maaliskuun piti tuoda muutos myös Postin tarjoamiin erityispalveluihin Poste restanteen ja Noutopostiin.

Ilmaisten palveluiden piti muuttua maksullisiksi kuun alusta. Posti kuitenkin lykkäsi uudistusta, koska se haluaa odottaa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lausuntoja asiasta.

Postilaki ei velvoita Postia tarjoamaan ilmaista Poste restante -palvelua. Laki mahdollistaa kuitenkin poikkeavista jakelujärjestelyistä perittävän kohtuullisen maksun.

Noutopostia tai Poste restante -palvelua käyttävän asiakkaan posti ohjautuu väliaikaisesti postitoimistoon, josta postin voi käydä noutamasssa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.