Koti Kolumni Kun kirjanpito pettää

  Kun kirjanpito pettää

  0

  Kirjanpito on yksi yrittäjän haastavimpia tehtäviä – siitäkin huolimatta, että sen tekisi joku muu kuin sinä itse. Hankalaa se on etenkin kaltaiselleni yrittäjälle, jonka on liki mahdoton arvioida vuositulojaan.

  Maksoin koko alkuvuoden huimia ennakkoveroja perustuen viime vuoden tulokseen. Huomasin, että tämä vuosi ei ole yhtä hyvä. Soitin verottajalle ja ennakkoveroni laskivat loppuvuodesta kuudesosaan alkuvuoden tasosta. Toivoa sopii, että se riittää, kahden viime vuoden veromätkyt ovat olleet yhteensä 10 000 euroa.

  Mitään ongelmaa ei ollut niin kauan kuin maksoin itselleni palkkaa kommandiittiyhtiöstä. Nyt kaikki tulot ovat yksityisottoja, mikä aiheuttaa hankalamman tilanteen, vaikka onkin itselleni edullisempi ratkaisu.

  Yritykselläni on nyt menossa kolmas eri kirjanpitotoimisto reiluun kahteen vuoteen. Totta kai yrittäjän pitää olla itse hereillä tulojensa ja verojensa suhteen, mutta niin pitäisi kirjanpitäjänkin. Siitä(kin) heille käsittääkseni maksan.

  Nyt olen ensi kertaa sellaisen toimiston suojissa, missä kaikki sujuu sähköisesti. Yhtäkään tiliotetta, kuittia tai laskua ei tarvitse tulostaa.
  En ymmärrä, miksi en ole vaihtanut moiseen jo ajat sitten. Joka kuukautinen kuittirumba ja paperisota kirjanpitäjää varten on nimittäin stressaavampaa kuin nukkuminen arkussa käärmeiden ja hämähäkkien seassa; pelkokerroin nousee joka kerta, kun alat etsiä kuitteja jostakin.

  Ja totta kai tässä voi katsoa vain peiliin; kuka muu on yhtä urpo, ettei järjestele kuittejaan järkevästi samaan paikkaan?

  Nyt tuo rumba on ohi. Kun hankin jotakin yritykselle, nappaan siitä valokuvan sovelluksella ja se on siinä. Laskutukset ja laskujen maksut menevät tietokoneohjelman kautta, jolloin kirjanpitäjä pääsee niihin suoraan käsiksi. Ja mikä uskomattominta, tämä tilitoimisto on kolmesta koskaan käyttämästäni edullisin.

  Yritys hoitaa puolestani myös surullisenkuuluisan Tulorekisterin, josta ymmärrän yhtä paljon kuin sellonsoitosta. OmaVero-palvelusta sen sijaan selviydyn juuri ja juuri hengissä.

  Yrittäjällä on tänä päivänä uskomattoman paljon kaikenlaisia sähköisiä järjestelmiä, joita on pakko käyttää. Itse olen vielä nipin napin alle viisikymppinen – ja koko työurani tietokonetta näprännyt – joten ainakin auttavat valmiudet löytyy. Sääliksi käy kuitenkin niitä, jotka eivät ole koskaan vihkiytyneet nettimaailmaan.

  Tulorekisteri on tilattu oletettavasti ulkoavaruudesta, eikä OmaVerokaan häävi ole; molemmista tulee väkisin mieleen, onko niitä koskaan koeponnistettu, puhumattakaan siitä, että loppukäyttäjiltä olisi kysytty kehitystyössä yhtään mitään…

  Yrittämisen iloa siitäkin huolimatta.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän