Kunnalla on liikaa velvollisuuksia ja uusia tehtäviä

0

Kangasalan kunnan virkamiesjohto on kertonut entistä ikävämpiä uutisia kunnan taloudesta. Kunnan verotulot, valtionosuudet ja perittävät maksut eivät riitä juokseviin toimintamenoihin.

Kunnan käyttömenoista suurin osa aiheutuu palkoista ja niiden sivukustannuksista. On siis selvää, että henkilöstömenot ovat tärkein säästökohde.

Niitä pyritään karsimaan aluksi pehmein keinoin eli vapaaehtoisten palkattomien vapaiden avulla ja sijaisten sekä uusien työntekijöiden palkkaamista välttämällä.

Samoja säästökonsteja yritetään käyttää muissakin kunnissa kuin Kangasalla. Niillä on saatu Kangasalla säästettyä tänä vuonna reilut parisataatuhatta euroa, mutta se on vain rikka rokassa, jos alijäämä on miljoonaluokkaa.

Palveluja ei voida tuottaa ilman työntekijöitä, eikä riittävän laadukkaasti, jos tekijöitä on liian vähän. Erityisen ikävää on, että säästöja joudutaan hakemaan myös perusopetuksesta, joka on kunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi.

Kuntien ongelmana on toiminnan rakennevika ja sen aiheuttama menojen kasvu tuloja nopeammin. Kunnille on sälytetty vuodesta toiseen lakisääteisiä velvoitteita, joista poikkeamista ei sallita.

Ei silloinkaan, vaikka kunnalla olisi tehokkaampi ja edullisempi vaihtoehto palvelun hoitamiseksi esimerkiksi paikallisia yrityksiä käyttämällä.

Surkeinta on, että henkilöstösäästöt tulevat ajankohtaiseksi juuri nyt, kun työttömyys on kasvussa. Edes kunnasta ei saa töitä, vaan sielläkin häämöttävät irtisanomiset ja lomautukset.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.