Kunnalla on lyömätön etu maanostossa

0

Kuntien maanhankintaa helpottamaan säädetty kaupan verovapaus on lyömätön etu, jonka pitäisi kaiken järjen mukaan houkutella myyjiä kunnan pakeille jonoksi asti. Kauppoja toki syntyykin, mutta ei niin runsaasti kuin ostaja eli kunta haluaisi.

Kangasalan kunnalla on ollut vaikeuksia saada sopivaa tonttimaata kaavoitetuilta alueilta ja niiden liepeiltä. Sen sijaan syrjäkylien monet tilojen omistajat myisivät, mutta kunta ei ole tunnetuista syistä haja-asutusalueiden maista kiinnostunut.

Kunnan maakauppoihin sisältyy myös periaate, ettei raakamaasta tai kiinteistöistä makseta kuin pakkotilanteessa myyjän pyytämä hinta. Ulkopuoliset ostajat eivät myöskään ole järin kiinnostuneita maksamaan myyjille ylihintaa, koska kunnalla on rakentamista tiukasti ohjaava kaavoitusmonopoli.

Kunta on maakaupoissaan – kuten pitääkin – veronmaksajien asialla. Maata ei hankita omistamisen ilosta, vaan kuntalaisten asumisen ja yritysten liiketoiminnan tarpeisiin. Aina parempi, jos tavoite onnistuu kohtuullisilla hinnoilla.

Veroedut menevät ja tulevat, mutta maanarvo säilyy ja yleensä paranee. Myyjät, joiden oma talous ei juuri vaadi lisää rahaa, eivät edes tuntuvan veroedun takia luovu maaomistuksistaan. Pakkolunastukset taas ovat poliittisista syistä yleensä ani harvoin käytössä.

Kangasalla pienenä pakotteena on käytetty korkeampaa kiinteistöveroa rakentamattomille tonteille. Prosentti sinne tai tänne on kuitenkin osoittautunut pieneksi kiusaksi verrattuna siihen, että avaraan pihapiiriin tulisi uusi rakennus.

Koska kuntaostajan tarjoama merkittävä veroetu ei houkuttele myyjiä kauppoihin, on kai pääteltävä syyksi perinteistä kateutta.

Kun kunta on jalostanut ostamansa maan tonteiksi ja myynyt ne käypään hintaan, niin myyjän mieli mustuu samaa tahtia kuin maakaupasta saadut rahat hupenevat. Pitäisiköhän myyjälle maksaa kaupaksi menneistä tonteista pieni jälkiprovisio?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.