Kunnanaltuusto tekee ensi maanantaina kuntalaisia koskettavia merkittäviä päätöksiä.
Kunnanhallitus on esittänyt Lahdenkulman koulun lakkauttamista 1.8.2015, Kuhmalahden terveysaseman lakkauttamista 1.8.2015 ja Suoraman kirjaston lakkauttamista 22.6.2015 alkaen.
Jokainen kohde on käyttäjilleen tärkeä, siksi kunnalta toivotaan vaihtoehtoista ajattelua suoraviivaiselle lakkauttamislinjalle.
Lahdenkulman koulun kevätjuhlaa vietettiin epätietoisissa tunnelmissa viime viikonloppuna. Jos koulu lakkautetaan kesän aikana, lapset siirretään Sariolan, Vilpeilän tai Pohjan kouluihin.
– Vanhemmat pohtivat, mihin kouluun oppilaat päätyvät, ketkä ovat opettajia, miten kyydit järjestyvät ja saako lapsi paikkaa iltapäiväkerhosta, Lahdenkulman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kati Domonyi-Kuusinen kertoo.
Kyläläiset ja koulun vanhempainyhdistys ihmettelevät lakkautuksen nopeaa aikataulua. He kokevat jääneensä ihmettelijän rooliin, vaikka ovat oman koulunsa asiantuntijoita.
– Meidän piti antaa palautetta ennen kuin kouluverkkosuunnitelma edes oli valmis. Palautteen antaminen oli vaikeaa, koska laskelmista ei tiedotettu meille ajoissa, Domonyi-Kuusinen sanoo.
Lahdenkulmalla toivotaan, että kunta näkisi maaseudun mahdollisuutena, joka olisi kehittämisen arvoinen.
– Alueelle voisi houkutella maaseutuasumisesta haaveilevia perheitä, mutta ei kukaan muuta paikkaan, jossa ei ole koulua, Domonyi-Kuusinen toteaa.
Kuhmalahden terveysaseman kohtalosta on väännetty jo useamman kerran. Kuhmalahdella on osattu odottaa pahinta, mutta tieto lakkauttamisesityksestä tuli silti yllätyksenä.
– Kunta ei ole ollut millään tavalla vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa tämän asian suhteen. Kaikille ei tule paikallisia lehtiä, joten jotkut ovat kuulleet lakkautuksesta ainoastaan kuulopuheina, kuhmalahtelainen kunnanvaltuutettu Arja Marttala kertoo.
Terveysasema on ahkerassa käytössä ja laboratorioajat ovat aina täynnä. Jos asema lakkautetaan, terveyspalvelut siirtyvät pääosin Sahalahden terveysasemalle. Terveysaseman kohdalla säästöjä haetaan yksin kiinteistökustannuksista, sillä Sahalahdelle siirtyvän henkilökunnan palkkakulut pysyvät ennallaan.
– Talo vaatii huolenpitoa tyhjilläänkin, joten nollakuluilla tuskin päästään. Täällä toivotaan terveysaseman palveluiden jatkuvan ennallaan.
– Samoin vinkataan, että esimerkiksi tyhjään hammashoidon tilaan houkuteltaisiin terveyspalvelualan toimijoita vuokralle, Marttala sanoo.
Kuhmalahdella asuu paljon ikäihmisiä, jotka tarvitsevat terveysaseman palveluita säännöllisesti. Terveyspalvelujen siirtyminen tarkoittaa pidempiä taksimatkoja.
– Vaikka Kela osan kyydistä korvaakin, on omavastuuosuus merkittävä menoerä pienituloisille, Marttala toteaa.
Suoraman kirjaston puolesta puhunut Mervi Luukkanen pitäisi kirjaston lakkautusta tappiona suoramalaisille ja kunnan imagolle.
– Kyseessä on kunnan vilkkain lähikirjasto kunnan suurimman alakoulun vieressä. Lakkauttaminen tuntuu lyhytnäköiseltä, koska toimintaa on mahdollista kehittää ja yhteistyötä koulun kanssa lisätä.
Luukkanen ei usko, että kirjastoauto tai palvelujen siirtyminen muualle mahdollistaisi toiminnan säilymisen yhtä laadukkaana.
– Suoraman kirjasto on monitoimikirjasto. Ikäihmiset ja vähävaraiset käyttävät nettipalveluja, koululaiset oppivat tiedonhakua ja kasvavat kirjaston käyttäjiksi. Eivät he automaattisesti siirry kauemmas palveluiden perässä.
Kasvava koulu tarvitsee tiloja, joita Suoraman kirjasto voisi tarjota. Apu on kuitenkin vain väliaikainen alueen väkimäärän kasvaessa.
– Jos kirjasto lakkautetaan, niin ajatuksen nykyaikaisesta monitoimikirjastosta saa haudata, Luukkanen toteaa.