Koti Uutiset Kunnan rantasauna on nyt Lahdenkulman uusi kylätalo

  Kunnan rantasauna on nyt Lahdenkulman uusi kylätalo

  0
  Lahdenkulman rantasauna valmistui 1982. Se rakennettiin paljolti talkoilla, joten siinäkin mielessä se sopii hyvin yleishyödylliseksi kylätaloksi, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Järvenpää.

  – Tämän osalta voi puhua työvoitosta. Ajatuksena oli, että ei ainakaan helpolla anneta periksi, sanoo Jussi Järvenpää.

  Hän katselee entiseltä Sahalahden kunnan rantasaunalta Längel­mävedelle avautuvaa maisemaa. Näkymä ei juuri komeampi voisi olla toukokuisen auringonlaskun lähestyessä.

  Entinen kunnan sauna on maaliskuusta saakka ollut Lahdenkulman kyläyhdistyksen hallinnassa. Pitkäaikaisen, 20 vuotta kestävän, vuokrasopimuksen myötä siitä on tullut uusi kylätalo Lahdenkulmalle.

  Kutsumanimikin on sopeutettu vastaamaan paremmin tilannetta. ”Kunnan sauna” on nykyään Lahdenkulman rantasauna.

  Työvoitosta puhumalla kyläpäällikkö eli kyläyhdistyksen puheenjohtaja Järvenpää viittaa vähiin huvenneisiin julkisiin palveluihin Lahdenkulmalla.

  Kun toiminnallisena keskuksena ollut koulu ajettiin nopealla aikataululla alas pari vuotta sitten ja vielä matonpesupaikkakin lakkautettiin säästösyihin vedoten, vallitsi alueella apea tunnelma.

   Viedäänkö täällä tuhkatkin pesästä, kyläläiset ihmettelivät.

  – Kun koulu lakkautettiin, meille tarjottiin samassa pihapiirissä olevaa puurakennusta kylätaloksi. Mutta fiilis oli mennyt. Ei ollut mitään motivaatiota ottaa sitä omalle kontolle, Järvenpää kertoo.

  Viitisen vuotta sitten rantasauna oli ensimmäisen kerran myynnissä. 

  Uudestaan se asetettiin myyntilistalle puolisentoista vuotta sitten. Silloin Lahdenkulmalla nousi esiin ajatus, että josko siitä saataisiin kaivattu kylätalo.

  Asiaa käsiteltiin kevään 2017 kyläkokouksessa, ja hanke sai yhdistyksen puolesta siunauksensa. Kesällä asia ei vielä eri syistä edennyt kunnolla toteutusasteelle. Syksyllä Järvenpää koki yllätyksen.

  – Bongasin lehdestä jutun, että kukaan ei muka ollut kiinnostunut saunasta!

  Lopulta vuokrasopimus väännettiin kuntoon kevään 2018 koittaessa. Vuokra-ajaksi tuli 20 vuotta, mikä oli kyläyhdistyksen näkökulmasta minimiaika.

  – Yleensä kylätalojen vuokra-ajat ovat 30–40 vuotta, Järvenpää sanoo.

  Lahdenkulman kyläyhdistys aloitti kylätoimikuntana vuonna 1979. Lähes saman ikäinen on entinen Sahalahden kunnan rantasauna, joka valmistui vuonna 1982. 

  Sauna on edelleen hyvässä kunnossa, tosin pieni parantelu ei tee pahaa sillekään.

  Keväällä vaihdettiin kipeästi kaivatut uudet sähköpatterit ja termostaatit. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa ilmalämpöpumppu pitää huolta saunarakennuksen lämmityksestä.

  Koko rakennus siivottiin perusteellisesti partiolaisten avustamana. Myös verhot vaihdettiin ja ikkunoita tiivistettiin.

  Rakennusta käytetään kylätalona yhdistyksen omissa aktiviteeteissa, mutta sitä myös vuokrataan halukkaille, kuten tähänkin saakka.

  Isoin haaste kyläyhdistykselle on tietenkin talous. Rakennuksen kulut pitää saada katettua, ja viivan allekin tulisi jäädä jotakin kehitystyötä varten.

  – Meillä on vakituisia asiakkaita, joiden lisäksi yritämme saada myös uusia vuokraajia. Ensimmäinen kesä näyttää lupaavalta, viikonloput on varattu heinäkuun lopulle asti.

  Yhtenä esimerkkinä mahdollisista uusista asiakkaista Järvenpää mainitsee Längelmävedellä kalastavat henkilöt. Sauna voisi olla hyvä tukikohta vaikkapa uistelijoille.

  Koulun lakkauttamisen jälkeen Lahdenkulman kyläyhdistys on keskittänyt toimintansa kyläasioihin. 

  Uuden kylätalon uusine aktiviteetteineen uskotaan tiivistävän yhteishenkeä ja -toimintaa Lahdenkulmalla.

  Kesällä on luvassa vielä kaksi yhteistä illanviettoa saunalla. Heinäkuussa järjestetään yhteensä neljä talkooiltaa, joissa muun muassa kunnostetaan liiterin katto, uusitaan käymälä ja siistitään piha-aluetta.

  Elokuun viimeisenä lauantaina pidettävällä hyväntekeväisyyshuutokaupalla hankitaan varoja rantasaunan kunnostamiseen.

  – Alueelle on muuttanut aika paljon uutta väkeä viime vuosina. Tavoitteenamme on saada myös heitä mukaan toimintaan, kyläpäällikkö Järvenpää miettii.

  Juttu on julkaistu Kangasalan Sanomien Kesäisin-numerossa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän