Koti Pääkirjoitus Kunnanjohtajaksi työtä pelkäämätön paksunahka

  Kunnanjohtajaksi työtä pelkäämätön paksunahka

  0

  Kangasalan kunnanhallitus on laittanut kunnanjohtajan viran täytettäväksi suunnitelmien mukaisesti. Mikäli aikataulu ei petä ja virkaan on riittävästi sopivia hakijoita, uuden miehen tai naisen johdossa Kangasala suuntaa tulevaisuuteen jo ensi vuoden alusta.

  Virallinen kunnanjohtajan hakuilmoitus sisältää hyvin perinteiset vaatimukset virkaa havitteleville henkilöille. Vaaditaan tietysti hyvää koulutusta, kunnallishallinnon ja elinkeinoelämän tuntemusta ja hyviä sosiaalisia taitoja sekä johtajan otteita.

  Noillakin vaatimuksilla moni hakija voi tuntea riittämättömyyttä, mutta todelliset edellytykset tehtävän hoitamiseksi ovat moninkertaisesti suuremmat.

  Kunnanjohtajana pärjää nykyisin vain työtä pelkäämätön paksunahka. Hän ei välitä siitä, mitä kylillä puhutaan ja sietää esimiestensä eli käytönnössä valtuutettujen, kunnanhallituksen jäsenten sekä kuntalaisten piiskan iskut.

  Jos jotakin menee kunnassa pieleen, niin kunnanjohtaja on siitä automaattisesti vastuussa. Siitäkin huolimatta, että luottamushenkilöt tai jotkut muut ovat tehneet alunperin väärän päätöksen.

  Kunnan kehittämisessä kunnanjohtaja on avainasemassa. Jos siinä onnistuu, kunnia kannattaa jakaa tai paremmikin antaa kokonaan luottamushenkilöille. Myös niille, jotka ovat olleet aluksi hanketta vastaan.

  Täydellisen onnistumisen riski kunnan kehittämisessä on hyvin pieni. Yleensä jokin menee enemmän tai vähemmän pieleen ja antaa aiheen kunnanjohtajan kampeamiseen tuoliltaan.

  Kangasalla kunnan henkilöstö on tiettävästi Mäkelän aikana tottunut siihen, että jos nurkkahuoneessa on matalapainetta, niin on parasta korjata omaa käytöstään.

  Nokialla kaupunginjohtaja sen sijaan sai lähteä tai lähti oma-aloitteisesti, kun yritti käyttää johtajan otteita. Samoin on käynyt niin monelle muullekin kunnanjohtajalle.

  Kangasalan tulevalla kunnanjohtajalla on tässä mielessä kohtuullisemmat lähtöasemat. Hän voi jopa hieman löysätä johtajaotetta ja laittaa siten vauhtia organisaatioonsa.

  Kuntalaisten iloksi kunnanhallitus on päättänyt valita kunnanjohtajan virkaansa toistaiseksi. Se on selvä viesti siitä, että Kangasala halutaan säilyttää itsenäisenä kuntana jatkossakin.

  Uusi kunnanjohtaja joutuukin ensimmäisinä virkavuosinaan keskittymään kaiken muun ohella kunnan itsenäisyystaisteluun. Siinä hänellä on tukena luottamushenkilöiden ja kuntalaisten enemmistö.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän