Kunnanjohtajan valintaprosessi on jo käynnissä

0

Kangasalan poliittisissa kulisseissa on jo jonkin aikaa keskusteltu kunnan tulevasta johtajasta. Keskustelu on kiihtynyt kevään aikana, kun kunnanjohtaja Jukka Mäkelä jäi kolmen kuukauden lomalle huhtikuun alusta.

Mäkelä ei ole suoraan ilmoittanut aikeistaan, jääkö hän lomansa jälkeen pois tehtävästään vai ottaako loppukirin ennen eläköitymistään. Mäkelä täyttää tämän vuoden lopulla 64 vuotta, joten virkauraansa hän voisi vielä jatkaa.

Joka tapauksessa kunnallispoliitikot ovat ryhtyneet tosissaan pohtimaan, miten kunnanTtjohtajuus hoidetaan Mäkelän jälkeen. Keskustelu asiasta onkin mitä ajankohtaisin. Valintaan on myös syytä varata riittävästi aikaa.

Ratkaisumalleja on periaatteessa kolme: määräaikainen tai toistaiseksi palkattava kunnanjohtaja ja kolmantena vaihtoehtona pormestari.

Todennäköisintä on, että kunnanjohtaja palkataan määräajaksi. Sitä puoltavat Kangasalaakin koskevat kuntaliitosaikeet ja mahdollisuus vaihtaa määräajan jälkeen johtaja, joka ei ole tehtävänsä mittainen.

Toistaiseksi palkatusta kunnanjohtajasta ei pääse eroon kuin hänen omalla päätöksellään tai jos hän tekee riittävän raskaan virkavirheen. Tästä syystä monet kunnat ovat jo valinneet määräaikaisia johtajia.

Kangasalan demarit ehdottivat viime valtuustokaudella keskustelua pormestarista. Muissa puolueissa ei pormestarimallille ole lämmetty, eikä edes kunnon keskustelua ole käyty tästä vaihtoehdosta.

Ehkä syynä on se, ettei edes demokratian nimissä haluta päästää ainuttakaan Kangasalan kärkipoliitikkoa johtamaan kuntaa ja kunnanhallitusta.

Pätevien hakijoiden puutteesta Kangasalan tuskin tarvitsee olla huolissaan, vaikka kunnanjohtajan virka olisikin määräaikainen. Edelleen hyvässä kunnossa oleva kunnan talous ja kasvava kunta kiinnostavat työpaikkana eteenpäin pyrkiviä johtajia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.