Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kuntapäättäjän ura on koko perheen juttu

Sahalahtelainen Leo Holma on seurannut lähituntumasta kahdeksan vuotta puolisonsa Hanna Holman työskentelyä kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä.

Uutiset - 22.3.2017 kello 14.01
Juha Jäntti
Kuntapäättäjän ura on koko perheen juttu
Holman perheen kuopus Maija olisi jo innokas ottamaan askeleita, mutta Leo-isän apu on vielä tarpeen. Lähikuukausina on luvassa muutto uuteen kotiin. Tavoitteena on, että Pikonlinnaan rakenteilla oleva talo valmistuu kevään aikana.

Tämä on ollut Leollekin monella tavalla antoisaa aikaa, mutta se on vaatinut myös ponnisteluja ja sopeutumista, häneltä ja koko perheeltä.

Hannalla on nyt menossa toinen valtuustokausi, joka jää ainakin tässä vaiheessa myös viimeiseksi. Päätös jättäytyä pois kuntapolitiikasta vahvistui talvikuukausien aikana.

– Tärkeitä asioita on ollut paljon, ja niitä on edelleenkin. Nyt on kuitenkin aika jättää tämä vaihe meidän elämässämme. Nyt on jonkun toisen vuoro, Hanna sanoo.

Toisen vanhemman rooli kuntapäättäjänä heijastuu koko perheen elämään. Kymmenen lapsen isänä Leo myöntää tämän, leppoisasti hymyillen. Tämän kokoisessa taloudessa on riittämiin tekemistä jo silloinkin, kun kumpikin vanhempi on kotosalla.

Leo ei halua tehdä numeroa omasta osuudestaan perheensä arjen pyörittämisestä niinä iltoina, kun Hannalla on menoa luottamustoimiensa vuoksi.

– Onhan tämä välillä rankkaakin, Hannalla kun on kokouksia viikoittain. Toisaalta hän viettää kotona lasten kanssa paljon pidempiä aikoja, kun olen päivät töissä. Hän se tässä perheen kanssa isomman työn tekee.

Leo työskentelee mekaniikkasuunnittelijana. Hanna toimii yrittäjänä, ja hän ottaa kalenteriinsa työkeikkoja tilanteen mukaan. Hanna on ollut paljon kotona, jotta perheen pienimpiä ei tarvitsisi viedä päivähoitoon.

Valtuuston tai hallituksen kokouspäivä tarkoittaa sitä, että Leo puuhailee lasten kanssa ja tekee taloustöitä pitkin iltaa töiden jälkeen.

– Joskus olo on töiden jälkeen niin väsynyt, että pitää hetki vain olla ja levähtää. Sitten sitä vain alkaa tehdä ja touhuta, ja kaikki tarpeellisin tulee yleensä tehtyä.

Leolla ei ole erityisiä harrastuksia, jotka veisivät pois kotoa.

– On hienoa tehdä kotona lasten kanssa kivoja asioita, ihan yksinkertaisia perusjuttuja. Käymme usein metsässä marjastamassa tai muuten seikkailemassa.

Perhe on tottunut siihen, että vanhemmat tekevät kumpikin vähän erilaisia asioita.

– Lapset menevät Leon kanssa retkille, tai heidät voi löytää vaikka vuoleskelemasta jotain puujuttuja. Itse taidan painottua enemmän pyykinpesuun ja muihin taloushommiin, Hanna kertoo.

– Yleisesti ottaen kotityöt tehdään kun ehditään, ja se tekee kuka kerkeää. Mutta koko ajan tehdään jotain, se vain on pakko, jotta kaikki välttämätön tulee tehtyä.

– Leo on pärjännyt lasten kanssa melkeinpä paremmin kuin minä. Olen jättänyt vauvankin jo viikon ikäisenä Leolle, ja hyvin on mennyt. Ei ole tarvinnut olla poissa kuin varmaan yhdestä valtuustosta koko aikana, Hanna kiittelee.

Leo tunnustaa kaipaavansa joskus omaakin aikaa. Haaveena on vaikkapa päästä Vesijärvelle melomaan. Tämä jäi viime kesänä toteutumatta.

– Teen useimmiten asioita, jotka järjestyvät helpommin. Voin nauttia vaikka tulen sytyttämisestä uuniin ja tehdä samalla rieskataikinan. Siitä seuraa mukava leivontatuokio lasten kanssa.

Luottamustoimien ja perheen elämän yhteen sovittamisessa tarvitaan Leon mielestä tietynlaista asennetta.

– Jonkun pitää hoitaa luottamustehtävät. Mukana on oltava kaikenlaisia ihmisiä, ei vain niitä, joiden elämäntilanne on juuri sopiva.

– Osallistuminen yhteisten asioiden hoitoon vaatii perheeltä ponnisteluja. Moni hektisessä tilanteessa elävä joutuu menemään epämukavuusalueelle. On tärkeää, että löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita tähän.

Leo pitää tärkeänä sitä, että Hanna on ollut mukana vaikuttamassa oman kotikunnan asioihin. Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä päästä irti kokousiltojen määrittämästä arjen aikataulutuksesta.

– Yksi vaihe perheemme elämässä on eletty. Se on vaatinut paljon, mutta se on myös tuonut monenlaista uutta. En osaa kuvitella, millaista elämä olisi ilman näitä vuosia ja kokemuksia.

Holman perhe kokee pian toisenkin ison muutoksen. Uusi koti on rakenteilla Pikonlinnaan, ja tavoitteena on muutto tämän kevään aikana.

Talohanke on hyvä esimerkki Leon luontaisesta halusta miettiä asioita aivan uusista näkökulmista. Hän kyseenalaistaa olemassaolevia, totuttuja toimintamalleja.

– Asumme nyt yli sata vuotta vanhassa puutalossa. Tuleva kotimme on betonielementtirakennus, siis jotain ihan erilaista. Joskus on tarpeen ja paikallaan nähdä asioita kokonaan uudella tavalla.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös