Koti Uutiset Kunto kohenee kohisten

  Kunto kohenee kohisten

  0
  Jalmarin Kodon voima- ja tasapainokoululaiset keskittyvät omaan suoritukseensa. Kuvassa etualalla Päivikki Hämäläinen ja taustalla Leena Kotiranta, Raili Ylinen, Paula Aronen, Kirsti Pohjalainen sekä Helena Salovaara. Kuva: Johanna Rajala.

  Tarja Virtanen keskittyy vatsalihasliikkeisiin palvelukeskus Maijalan kuntosalilla fysioterapeutti Johanna Rajalan tarkkaillessa suoritusta sivummalla.
  – Miltä se tuntuu? Lisätäänkö vastusta? kysyy Rajala valmiina tarttumaan kynään ja kirjaamaan uudet ennätyslukemat Virtasen kuntokorttiin.
  Ruudukkoon jo kirjatut kilomäärät todistavat, että Virtanen on suoriutunut voima- ja tasapainokoulusta vähintäänkin kiitettävästi. Lihaksista löytyy nyt ytyä ihan toiseen malliin kuin tammikuussa Valkeakoski-opiston järjestämän kurssin alkaessa.
  – Tämä on nopeasti tuloksia tuottavaa täsmäliikuntaa, jonka vaikutuksen huomaan arjessa. Jalkalihakseni ovat voimistuneet niin paljon, että selvitän uimahallin portaat mennen tullen ottamatta kaiteesta tukea, havainnollistaa Virtanen.
  Hän toteaa myös yleiskuntonsa kohentuneen kurssin ansiosta.
  – Jaksoin kivutta pestä kaikki neljä Maine coon -kissaamme samalla kerralla! Aiemmin pesin ne kahdessa erässä ja silti piti ottaa kipulääkettä.
  Jalmarin Kodon voima- ja tasapainokoululaisiin kuuluva Paula Aronen hämmästelee hänkin lihastensa selvää voimistumista ja kohentunutta tasapainoaan.
  – En olisi uskonut, että tässä iässä voi kehittyä ja näin nopeasti! Kurssi kannustaa jatkamaan lihaskuntoharjoittelua, sillä hyödyt huomaa niin kävellessä kuin vaikkapa tuolille istahtaessa.

  Kurssilaisten edistyminen ei tule Johanna Rajalalle yllätyksenä. 
  Ennen opistouraansa hän on ehtinyt työskennellä fysioterapeuttina muun muassa Kangasalan kunnan ja Pälkäneen palvelukotisäätiön palveluksessa.
  – Vuosien varrella lukuisia voima- ja tasapainokouluja ikäihmisille ohjanneena olen vakuuttunut harjoittelumuodon tuloksellisuudesta sekä arjessa selviämisen että kaatumisen ehkäisyn kannalta, toteaa Rajala.
  Valkeakoski-opistossa voima- ja tasapainokoulu käynnistyi viime syksynä yhdellä ryhmällä, joka kokoontui Jalmarin Kodossa. 
  Kevätkaudella aloittavia ryhmiä olikin jo kaksi, jotta mahdollisimman moni pääsi mukaan.
  Enimmillään yhdeksänjäseniset ryhmät kokoontuvat kahdesti viikossa 1,5 tunniksi kerralla harjoittelemaan. Kurssikokonaisuus kestää 10 viikkoa.
  Jokainen kokoontumiskerta alkaa yhteisellä alkulämmittelyllä, jonka jälkeen jokainen osallistuja tekee itselleen räätälöidyn harjoitusohjelman.
  – Ensimmäisen harjoitteluviikon aikana etsimme kullekin sopivat aloitusvastukset ja laitesäädöt. Vastusta lisätään vähin erin voimien karttuessa. Tavallista on, että koulun aikana harjoittelijat kolmin- ja jopa nelinkertaistavat harjoitteluvastuksensa, kertoo Rajala.
  Monipuoliset harjoitteet vahvistavat kehon eri lihasryhmiä, lisäävät nivelten liikkuvuutta ja parantavat tasapainoa. 

  Pienen ryhmäkoon ansiosta ohjaaja ehtii jakaa yksilöllisiä neuvoja ja ohjeita tarvittaessa.
  Ohjaaja myös huolehtii suoritusten ja vastusmäärien kirjaamisesta harjoittelukortteihin. Kun viimeinenkin lukema on kirjoitettu muistiin, viimeistellään homma yhteisellä loppuvenyttelyllä.
  Tarja Virtanen ja Paula Aronen kehuvat kilvan Johanna Rajalaa osaavaksi, kannustavaksi ja jokaisen ryhmäläisen yksilöllisesti huomioivaksi ohjaajaksi.
  – Johanna seuraa tarkasti, että liikkeet tehdään oikein ja turvallisesti. Se rohkaisee kokeilemaan liikkeitä ja vastuksia, joita en itsekseni uskaltaisi tehdä, sanoo Virtanen.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän