Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kuntosalin salat avautuvat seniorillekin

Voima- ja tasapainokoulussa tehdään toimintakyvyn alku- ja loppumittaukset. Harjoittelussa keskitytään alaraajojen lihasvoiman ja tasapainon harjoittamiseen. Kotihoidon kuntohoitaja Päivi Heikkilän mukaan ryhmään otetaan ihmisiä, jotka eivät pysty harjoittelemaan muissa ikäihmisten ryhmissä tai itsenäisesti.

Uutiset - 10.11.2018 kello 10.00
Kangasalan Sanomat/ Anu Ritvanen
Kuntosalin salat avautuvat seniorillekin
Puntti nousee ja kunta kohenee. Leena ja Martti Riissanen, Irma ja Heikki Lehtonen treenaavat Päivi Heikkilän ohjauksessa. Ryhmässä voimaileva Risto Nieminen ei ehtinyt kuvaan.

– Kynnys pidetään matalalla, jotta kenenkään ei tarvitse mennä ihmettelemään yleisille saleille, jos se tuntuu vieraalta. Ensimmäiset kaksi viikkoa harjoitellaan hieman kevyemmin, Heikkilä kertoo.

Ohjaajan mukaan tarkoitus on totuttaa lihakset harjoitteluun, jolloin vältetään lihasten kipeytyminen.

Tämän jälkeen kuntohoitaja määrittelee harjoitteluvastuksen, joka on noin 60 prosenttia maksimivoimasta. Ryhmäläiset harjoittelevat isoilla painoilla lyhyitä sarjoja kerrallaan, jotta lihasmassa alkaa kasvaa.

– Hyvä lihasvoima auttaa pysymään pystyssä ja vähentää kaatumisriskiä.

Toimivia tasapainoliikkeitä ovat erilaiset kumartelut, vartalon kierrot ja kurkottamiset sekä epätasaisella alustalla liikkuminen. Myös näitä liikkeitä harjoitellaan jokaisella tapaamiskerralla.

Kymmenen viikon harjoittelujakson jälkeen tarkoitus on, että ryhmäläiset jatkavat omatoimista harjoittelua kerran viikossa, jotta saavutettu kunto pysyy yllä.

– Aivan yhtä tärkeää on pitää saavutettua kuntoa yllä. Ryhmälle katsotaan jokin sopiva vuoro samalta tutulta salilta ja olen tarvittaessa apuna.

Uusi ryhmä aloittaa tammikuussa 2019. Ryhmään otetaan 5–6 henkeä, jolloin harjoittelu on yksilöllistä ja turvallista.

– Ryhmään etsitään uusia tulijoita kotihoidosta saatujen vinkkien avulla. Tarvittaessa teen kotikäynnin, jolloin voidaan miettiä koulun sopivuutta, Heikkilä rohkaisee hakeutumaan ryhmään.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös