Kuohenmaa on vuoden kylä

0
Koulun toiminta loppui vuonna 1971. Sen jälkeen koulu on ollut kyläläisten harrastus- ja kokoontumispaikka.

Pirkan Kylät ry on valinnut Kuohenmaan Pirkanmaan vuoden kyläksi. Kuohenmaan aktiivinen yhteisö järjestää vuodessa saman verran tapahtumia kuin kylässä on väkeä, eli noin 200. Suurin osa tapahtumista pidetään vanhalla koululla.

Vuosina 2013 – 2014 kylän kohtalo oli vaakalaudalla, sillä Kangasalan kunta ei halunnut koulua enää kulueräkseen. Taloa tarjottiin kyläyhdistykselle ostettavaksi 350 000 euron hintaan tai yli 2000 euron kuukausivuokralla. Kyläyhdistys taisteli lopulta koululle 30 vuoden vuokrasopimuksen 540 euron vuosivuokralla ja lämmityskulujen ja muiden kulujen hoitosopimuksella. Syksyllä 2014 juhlittiin vuokrasopimusta tarjoamalla kyläläisille lohikeittoa ja Kuohenmaa –leivosta. Tilaisuuteen osallistui lähes 100 kyläläistä.

-Tupa oli aivan täynnä. Ihmiset osoittivat tyytyväisyytensä päätökseen, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kati Kamppari kertoo.

Jos Kuohenmaa olisi menettänyt ainoan kokoontumispaikkansa, olisi kylän toiminta todennäköisesti näivettynyt pikkuhiljaa.

-Se olisi ollut kuolinisku tälle kylälle. Koululla harrastavat kaikenikäiset, ja lapset käyttävät sitä kokoontumispaikkanaan vapaa-ajallaan.

Koululla on tehty sisäremontti talkoilla. Remontissa lattiat eristettiin, ikkunat vaihdettiin, kuisti ja keittiö uusittiin. Myös koulun ulkoseinät maalattiin. Tulevana syksynä kyläläiset aikovat eristää vintin.

– Meillä oli jo puunkaatotalkoot, joista saatiin materiaalit eristysremonttia varten. Syksyllä on tarkoitus remontoida vintti, jotta saamme lämmityskuluja alemmas, Kamppari kertoo.

Kuohenmaan tiiviissä yhteisössä talkoisiin osallistuvat niin lapset kuin vanhuksetkin. Yhdessä on tehty kunnanrannan uimakopit, laituri ja jääkiekkokaukalo sekä hoidettu kentän jäädytys ja pidetty latuverkostoa yllä. Kymmenen naisen voimin valmistui Kuohenmaata esittelevä kirjontatyö koulun seinälle ja kylän historiapiiri teki Takamaan taival –tapahtumia ja tarinoita Kuohenmaasta –teoksen. ­

Tulevaisuudessa kyläläiset jatkavat kaikenikäisille tarkoitettujen tapahtumien järjestämistä, markkinoivat kylätaloa juhla- ja kokoustilaksi ja aikovat rakentaa koululle saunan paljuineen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.