Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kuohunlahti kärsii happivajeesta

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen mukaan Kirkkojärven Kuohunlahti on täysin hapeton. Tieto perustuu vesinäytteisiin, jotka otettiin tammikuun alkupuolella.

Uutiset - 1.2.2017 kello 16.20
Kangasalan Sanomat
Kuohunlahti kärsii happivajeesta
Kirkkojärven puolella ei ole happikadon uhkaa. Kuva: Maarit Nousiainen.

–  Jään alla tuntui myös rikkivedyn haju, mikä kertoo voimakkaasta happivajeesta. Vähähappisuutta selittää lahtialueen runsas vesikasvillisuus, joka mätänee jään alla, kertoo linmologi Reijo Oravainen.

Hänen mukaansa lahden aikainen jäätymisajankohta oli omiaan pahentamaan tilannetta.

– Lähdepitoisen lahden vesi on myös hyvin lämmintä, mikä osaltaan edistää hajotustoimintaa. Veteen oli vapautunut hapettomuudesta johtuen runsaasti rehevöittävää fosforia.

Oravaisen mukaan Kirkkojärven puolella happitilanne oli näytteenottohetkellä vielä hyvä, joskin aikaisempia talvia heikompi.

– Happikadon uhkaa ei Kirkkojärven puolella ole. Sen talvinen happitilanne on kohentunut selvästi viime vuosina. Myös sisäinen kuormitus on vähenemään päin, toteaa Oravainen.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös