Kuoretta – kuoretta – kevättä – kevättä

0
Veteraani on Kalle Viitanenkin, jolla on yli puolen vuosisadan kokemus kuoreiden pyydystämisestä Kaivannossa. Joskus on tullut veneellinen yhtenä ainoana yönä.

Lauantaina 4. toukokuuta 1968

Kauan Kangasalla eläneen taikka Kangasalla syntyneen tuntee siitä, ettei hän ole kangasalalainen vaan kangasalustalainen. Kangasalustalaiseen kevään tuntuun kuuluu paitsi järvien aukeaminen, sinivuokkojen tuominen kodin pikku maljakkoon myös kolmantena kevään oikea tuoksu, joka saadaan Kaivannon kuoreista. Kun tätä pikku kalaa on syönyt vatsansa täyteen ja tuntenut pienien hiakkamurusten rouskinan hampaissaan, vasta silloin on kevään tunnun kolmas ehto tullut täytettyä.

 Vapunpäivän iltana klo 21 jälkeen oli äskettäin 75 vuotta täyttänyt Hannes Ilmanen pistelemässä kuoretta apunaan Onni Riikonen. Hannes iIlmanen on ollut pistelemässä kuortta jo polvenkorkuisesta pohannaskalista ja on siis vanhin elossa oleva pyyntimies.

– En minä ole laskenut vuosien määrää, joina olen keväisiä öitä viettänyt täällä Kaivannossa.

Hän oli noin niinkuin muina miehinä poikennut Kaivantoon jo monena päivänä nähdäkseen olisiko kutu virrassa jo alkamassa, mutta vapun aattona hän pisti lipponsa virtaan. Vain 40 oli saaliin määrä.

Ei noin vähiä kannata keitellä, sanottiin hänelle kotona ja kalamies söi itse kaikki 40 kalaa. Vappuna klo 21–22 välisenä aikana oli kopassa viitisen kiloa.

– Nyt niitä on niin paljon, että kannattaa keitellä, tuumi hän.

Kuinka kauan tätä kalaa saadaan näin keväisin?

Välistä sitä saadaan viikon jopa toistakin, mutta joskus tulee hyvin lämpimiä öitä, niin ne kutevat jo Roineen sorapohjaisille rannoille ja kutu menee pian ohi.

Jokus niitä saadaan samaan aikaan kun jäälautat tulevat Längelmävedestä Roineeseen.

Joinakin vuosina on Kaivannossa ollut katselijoita enemmän kuin kuoreita, mutta joinakin keväinä on saatu yhdessä yössä n. 2 000 kiloa.

Kalle Viitanen oli myös pyytämässä kuoretta Kaivannon suulla lähellä Roinetta.

Milloin on paras kuoreen pistoaika vuorokaudessa?

Niitä saadaan pairhaiten klo 21–22 välisenä aikana ja välistä klo 2 aikaan yöllä voidaan saada hyvinkin. Keskiyöllä tahtoo olla hiljaisempaa. Kuore tulee tähän virtaan kutemaan. Se nousee Roineelta vastavirtaan ja siksi lippomies pistää lipollaan myötävirtaan. Paras saalis minulle tuli eräänä keväänä. En muista vuotta, mutta n. 4 metrin pituinen vene tuli niin täyteen, että juuri ja juuri mahduin soutamaan.

Olen ollut täällä joka kevät lukuunottamatta armeijassa oloni aikoja. Kaikkiaan lienee yli 50 vuotta tullut oltua täällä. Nyt näyttää olevan alkukutua. Viikon lopulla ehkä saadaan enemmän.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.