Kuorot kohtasivat kevään korvalla

0

Lukion auditorio täyttyi hyvissä ajoin ennen Pikanttien ja Kangasalan mieslaulajien kevätkonsertin alkua. Laulun lisäksi myös uusi lukio kiinnosti monia, joitakin erityisesti salin akustiikka.

Ilmassa oli todellista kansanjuhlan tuntua, kun Misters-bändi soitti ja lauloi letkeään tyyliinsä ranskalaisista koroista ja suklaasydämestä.

Kaisa Tienvieri johdatti Pikantit-kuoron afrikkalaisiin tunnelmiin, zulun kieltäkin oli harjoiteltu tulossa olevaan gospel-konserttiin.

Bassojen sijoittaminen eturiviin oli oivallus, näin heidän rytmityksensä afrikkalaisiin sävelmiin tuli hyvin kuuluviin.

Harmonikan säestämä venäläinen sävelmä Tiet oli tunnelataukseltaan sitä musiikkia, jota tältä kuorolta oli odotettu.

Kitaristina tunnetun Eric Claptonin sävelmä Kasvamaan oli uutta ohjelmistoa ja sanomaltaan kiinnostava.

Anni Sinnemäen sanoitus Kerkko Koskisen kappaleessa Sinä lähdit pois kaikui vahvasti menneen nuoruuden sydänsuruja.

Laulujen tulkinnoissa tummaääniset altot saivat huomion kiinnittymään lämpimään sointiinsa.

Aluksi tuttuja lauluja

Kangasalan mieslaulajat olivat Jussi Tammisen johdolla valinneet alkuun tuttuja sävelmiä, joissa oli Larin Kyöstin henkeviä ja säveliin hyvin istuvia runoja.

Selim Palmgrenin Serenaadi vaati pitkien linjojen tunteellista hehkutusta: ”Oi herää armas, kuule lauluni, mi hiljaa hiipii ruusukammioon”. Vaativa tenoriosuus soi kauniisti.

Hannikaisen Kevätsointuja puolestaan oli keveä ja perusohjelmistona hienosti hallussa. Väliin mahtui hilpeä, mutta varmoin shamaanin ottein esitetty Löylyloitsu.

Kvartetti viihdytti

Misters-kvartetti lauloi viihdyttäviä kappaleita, Pepe Willbergin ”Kun silmäni mä auki saan” ja Beatlesien ”When I`m sixty four”.

Yhtyeen sointi ylti parhaimpaansa kansansävelmässä Lilja, ruusu, kirsikkapuu. Runollinen ja puhtauden suhteen vaativa sävelmä on kuultu muiden muassa Simon ja Garfunkelin legendaarisena esityksenä.

Misters-yhtyeen soinnuttelun ei tarvinnut tässä seurassa hävetä, äänet osuivat kohdalleen.Tätä lisää.

Pikanttien lauluyhtye tulkitsi aluksi varmalla otteella Hectoria ja Tony Hatchia. Chydeniuksen Nuoruustangossa oli naisilla ja miehillä omat soolonsa. Tuttu kappale sai ilman värisemään nostalgiaa.

Hyvä ja rytmikäs sävelmä oli myös Aquilen ”Yöllä on tuhat silmää”. Näistä pidettiin.

Mieslaulajat lopettivat osuutensa sekä tunteellisesti ja huumorilla. Mieleen jäivät kevään korvalle sopiva Valkovuokot ja Juice Leskisen Hauho. On virkistävää kuunnella kuorojen uusia valintoja. Tälle miesjoukolle Juicen Hauhon outo logiikka sopi.

Tilan akustiikka sai äänestyksessä asteikolla 1–3 arvosanan 2. Välillä äänten sointi ei päässyt täysin oikeuksiinsa. Etäämpänä toisistaan laulavat eivät kuulleet aina toisiaan niin hyvin kuin toivoivat saadakseen aikaan täyteläisen yhteissoinnin.

Yhtä kaikki yleisö ihastui keväisen säveljuhlan tarjonnasta ja tapasi mielellään kuorolaisia juhlan jälkeen kahvikupin ääressä.

Kangasalan kuoroissa on runsaasti musikaalista ehtymätöntä energiaa, joka tuntuu uudistuvan vuosi vuodelta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.