Kurkistusaukot tarjoavat löytämisen iloa – Terrassa avautui Teemu Rannan näyttely

0
Teemu Rannan töissä on valokuvamaista tarkkuutta. Etualan työ on saanut nimekseen Reittejä.
Teemu Rannan töissä on valokuvamaista tarkkuutta. Etualan työ on saanut nimekseen Reittejä.

Taidetila Terrassa on parhaillaan esillä Teemu Rannan näyttely, Näkymiä ajassa – Maalauksia vuosilta 2014–2020.

Ranta puhuu maalauksistaan kurkistusaukkoina, joita voi lähestyä myös ongelmanratkaisutehtävinä. Vinkkeinä toimivat teosten nimet, jotka löytyvät luet­telosta näyttelytilan pöydältä.

– Edellisen näyttelyni palautteen perusteella avaan töitäni nyt enemmän kuin vain nimen verran. En kuitenkaan selitä niitä läpi, jotta katsojillekin jää mietittävää, Ranta sanoo.

Aiemmasta ja samalla Rannan ensimmäisestä omasta näyttelystä tulee huhtikuussa kuluneeksi neljä vuotta. Näyttelytilana toimi tuolloinkin Terra.

Tämänkertaisessa ripustuksessa katsojien huomiosta kisaavat valokuvamaisen tarkat tilannekuvat, muotokuvat ja abstraktit kuvasommitelmat.

Kuva-ainekset talteen puhelimella

Ranta luonnehtii itseään visuaaliseksi ihmiseksi, joka poimii arjesta aiheita ja asioita töihinsä. Moni tuokio ja näkymä päätyy ensi talteen valokuvana hänen älypuhelimeensa.

– Minulla on kuvamuisti. Se on tarpeen, kun yhdistelen ja sommittelen maalauksia keräämästäni aineistosta. Kuvaan itse, jottei jälkikäteen tule kiistaa alkuperäisen kuvan tekijänoikeuksista.

Rannan maalaukset eivät ole valokuvien toisintoja, vaan hän ujuttaa kuviinsa paljon omaa.

Esimerkiksi Lataushetki-maalauk­sessa avautuu näkymä perisuomalaiseen olohuoneeseen, jonka kulmasohvalla kaksi miestä istua könöttää omissa ajatuksissaan. Kolmas pötköttelee selällään lattialla sohvapöydän vieressä – kytkettynä virtajohtoihin.

– Maalaukseni saattavat olla naiiveja, mutteivät naivistisia, Ranta linjaa.

Lataushetki. Teemu Ranta
Lataushetki. Teemu Ranta

Vanhan viehätys

Kuvien perusteella ei ole lainkaan yllättävää, että Teemu Ranta kertoo olevansa kiinnostunut autoista. Hänen maalauksissaan ne tosin toimivat usein vertauskuvina.

– Autoissa on samaa kuin vanhoissa rakennuksissa. Varsin usein pysähdyn kuvaamaan, kun matkani varrelle osuu hylätty talo.

Ranta on opiskellut kuvataidekasvatusta Lapin yliopistossa, mutta luokkahuoneen sijasta hän työskentelee Kangasalan kau­pungin paikkatietopalveluissa.

Taidetila Terrassa pääkirjaston ala-aulassa 27.3. asti Teemu Rannan näyttely Näkymiä ajassa. Maalauksia ajalta 2014–2020.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.