Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kuuma kesä kuumensi myös ilmalämpöpumppumarkkinat. Taloyhtiössä asuva ei saa asennuttaa laitetta omin luvin.

– Taloyhtiössä asuvan ei pidä hankkia ilmalämpöpumppua hetken mielijohteesta, toteaa isännöitsijä Kirsi Korjonen Nattarin Huolto Oy:stä. Hänellä on laaja kokemus ilmalämpöpumpuista ja niihin liittyvistä säädöksistä.

Uutiset - 30.9.2018 kello 11.00
Kangasalan Sanomat / Jouni Valkeeniemi
Kuuma kesä kuumensi myös ilmalämpöpumppumarkkinat. Taloyhtiössä asuva ei saa asennuttaa laitetta omin luvin.
Taloyhtiössä huoneistokohtaista ilmalämpöpumppua ei saa asennuttaa noin vain, hetken mielijohteesta.

Ilmalämpöpumpun asentaminen tietää käytännössä aina muutostöitä taloyhtiön osakkaan hallinnassa olevan asunnon ulkopuolella. Sen takia pumpulle pitää olla taloyhtiön suostumus.

Asiasta voi päättää taloyhtiön hallitus. Sen voi tarvittaessa myös viedä taloyhtiön yhtiökokouksen päätettäväksi.

Kiinteistöliiton suosittelema periaatepäätös koskee ensimmäistä taloyhtiöön suunniteltua pumpun asennusta. Jos myönteinen periaatepäätös syntyy, on taloyhtiön hallituksen tehtävänä antaa pumppujen asentamista koskeva ohjeistus.

Sen jälkeen riittää hallituksen antama lupa. Tämä myönnetään osakkaan toimittaman muutostyöilmoituksen pohjalta, kunhan asennus täyttää taloyhtiön ehdot.

– Ilmalämpöpumpuista saattaa olla erilaisia mielipiteitä. Niissä tapauksissa on hyvä antaa ensimmäisen pumpun asennus yhtiökokouksen ratkaistavaksi. Päätökseksi tulee yhtiökokouksessa läsnä olevan enemmistön kanta, Korjonen sanoo.

Kesähelteellä ilmalämpöpumppu viilentää tehokkaasti. Toki se kuluttaa sähköä, mutta tuo samalla helpotusta kuumuuteen.

Korjosen mukaan taloyhtiöissä pumppuja vastustetaan yleensä kahdesta syystä. Ensinnäkin arvellaan, että pumpun ulkoyksikkö aiheuttaa liikaa ääntä.

– Toinen syy on, että niitä pelätään tulevan kaikille parvekkeille. Mutta eihän Suomi ole mikään Espanja, missä niitä todella voi olla joka parvekkeella.

Myös pelko kondenssiveden aiheuttamista kosteushaitoista on osaltaan ollut johtamassa tapauksiin, joissa pumppuasennuksiin on otettu kielteinen kanta.

Huoneistojen viilennyksessä pumpun ulkoyksikkö ei juuri pidä ääntä eikä tärinää, jos se asennetaan esimerkiksi parvekkeella maa- tai lattiatelineeseen, irti rakennuksen rungosta.

Asiantuntijat korostavat huolellisen työn tärkeyttä. Oikein asennettuna ilmalämpöpumppu ei aiheuta ongelmia.

Työssään isännöitsijänä Korjonen on huomannut, että päättyneen kesän hirmuhelteiden myötä kiinnostus ilmalämpöpumppuihin on kasvanut taloyhtiöissä.

– Vastuu pumpun kunnossapidosta ja huollosta on muutostyön tekijällä eli osakkaalla. 

– Siinä tapauksessa vastuu on taloyhtiöllä, jos se päättää tilata ja maksaa pumput kaikkiin asuntoihin. Tällainen on kuitenkin harvinaista.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös