Koti Pääkirjoitus Kyläkauppa on kohta nähtävyys

  Kyläkauppa on kohta nähtävyys

  0

  Kuhmalahden kirkonkylän kauppias on ilmoittanut lopettavansa heinäkuussa myymälänsä toiminnan ja samalla katoaa jälleen yksi kyläkauppa, jos jatkajaa ei löydy.

  Epävarmuus tulevaisuudesta on myös Pohjan ainoassa kaupassa.

  Kyläkaupat, kuten kyläkoulutkin alkavat olla yhä harvemmassa ja lähes matkailunähtävyyksiä.

  Liikenneyhteyksien paraneminen, maaseutukylien työpaikkojen väheneminen ja asukkaiden asiointitottumusten muuttuminen ovat koituneet niiden kohtaloksi.

  Kun kaavoituksella vielä suitsitaan haja-aluerakentamista, niin edes uusia asukkaita ei kyliin tule kauppojen asiakkaiksi. Vanhukset muuttavat samalla kylistä keskustaajamiin parempien palveluiden piiriin.

  Maassa on kuitenkin muutamia kyläkauppiaita, jotka sinnittelevät kehityksen vastavirtaan.

  Yksi sellainen on sahalahtelainen Marko Nikkilä, joka on saanut kauppansa kannattamaan. Kylän asukkaat ja kesälomalaiset ovat pysyneet kaupan uskollisina asiakkaina.

  Myymälautot ja postit ovat olleet kiinteän kyläkaupan tukitoimintoja, mutta niiden aika alkaa olla ohi. Kuhmalahden kirkonkylänkin kauppaposti siirtyy Pohjaan, mikä vähentää kaupan asiakasvirtaa.

  Menestyvällä kyläkaupalla pitää olla useita tukitoimintoja ja palvelua enemmän kuin asiakas edes odottaa. Voisiko nykyisin yhä suositumpi verkkokauppa olla yksi tukitoiminto? Sekään ei tietysti pelasta, jos asiakkaat eivät internetin suosta kauppaa löydä, eikä sopivia tuotteita ole myytävänä.

  Kyläkauppojen investointeja tuetaan vielä ensi vuonna. Vaikka kauppa tukea saisikin, niin sen varaan tulevaisuutta ei voi rakentaa. Kassan pitää kilistä ja kortinlukijan kerättävä maksuja ostoksista.

  Kyläkauppiaaseen verrattava sinnittelijä on toreilla ja markkinoilla kiertävä yrittäjä. Kangasalan Yrittäjien kevätmarkkinoilla heitä vielä oli kiitettävästi tekemässä kauppaa. Toivottavasti tämä perinne ei katoa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän