Kyläkouluista liian kovia lahjapaketteja

0

Lakkautettujen kyläkoulujen ”lahjoittaminen” kyläläisten käyttöön ja ylläpidettäväksi ei ainakaan Kangasalla näytä sujuvan yleisellä pehmeällä tavalla.

Majaalahden, Lihasulan, Kuohenmaan ja Vehkajärven kyläläiset ovat saamassa kunnalta joulun alla kovan lahjapaketin, jonka vastaanottamiseen niillä ei ilmeisesti ole varaa.

Kyläkouluille on arvioitu kiinteistönvälittäjän asiantuntemuksella markkinahinta, joka lämmittäisi realisoituessaan ainakin kunnan talousvastaavia.

Mahdotonta myyminen ei ole, jos vain erilaisesta elämäntavasta haaveilevia rikkaita löytyy ostajaehdokkaiksi. Monia kouluja onkin siirtynyt eri puolilla maata uusille omistajille, kun kyläläiset eivät ole halunneet ylläpitorasitusta muutamien kokousten takia itselleen.

Kunnilla ja seurakunnilla on kiinteistöjä, joiden alkuperäinen käyttö ja tarve ovat muuttuneet. Niiden ylläpidosta aiheutuu Kangasallakin yhteensä kymmenien ellei satojen tuhansien kulut vuosittain.

Turhista kiinteistöistä kannattaisi luopua monissa tapauksissa nimellishinnalla, jos joku vain ottaa vastatakseen niistä aiheutuvat kustannukset. Lakkautettu kyläkoulu on edelleen tälläinen kohde.

Pienikin yhteisö saa ihmeitä aikaiseksi. Esimerkiksi Tervaniemen vanha työväentalo Kuhmalahdella kunnostettiin vähällä rahalla, mutta suurella talkooinnostuksella erinomaiseen kuntoon juhlia ja kokouksia varten.

Kangasalan kylistäkin löytyy paljon aktiivisia ihmisiä, jotka omalla panoksellaan ja esimerkillään pitävät entisen kyläkoulunsa kunnossa ja hoitavat sen juoksevat kustannukset.

Taajamien monista lähipalveluista nauttivat veronmaksajatkin antaisivat todennäköisesti huomattavasti lämpöisemmän paketin lakkautetuista kouluista kyläläisille kuin kunnan virkamiehet, jotka eivät taida pahemmin piitata hyväksytyn kuntastrategian ylevistä sanoista.

Hyvää Joulua ja lämpöisiä lukuhetkiä Kangasalan Sanomien parissa!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.