Kylän kauppa säilyy vain käyttämällä

0

Kuhmalahden kirkonkylässä vietettiin eilen torstaina iloista päivää. Kunnan itäisin osa sai uuden, toimivan kaupan.
Tämä on hyvä uutinen alueelle, josta lakkautettiin kesäkuussa terveysasema. Se on leimannut siitä asti kuhmalahtelaisten kanssa käytyjä keskusteluita ja aiheuttanut alakuloa.
Kuhmalahtelaiset pelkäävät, että alueelta kuolee terveysaseman myötä myös muut palvelut.
Juuri nyt, sopivasti joulun alla, näyttää kuitenkin valoisammalta.
Kuhmalahtelaiset sukujuuret omaava ja kylällä aikaisemminkin yrittäjänä toiminut Hannu Knaapi avasi kaupan palvelemaan kyläläisiä, vapaa-ajanasukkaita ja ohikulkijoita.

Yrittäminen vähäväkisillä alueilla on vaikeaa. Lapin hiihtokeskuksissakin tulos tehdään muutaman sesonkiviikon aikana, kun turistit tulevat ja ovat valmiita maksamaan ylihintaa ruuasta ja palveluista.
Kangasalla sellainen ei vetele. Ruuan täytyy olla pienessäkin puodissa kohtuuhintaista tai kumipyörät eivät käänny kaupan pihaan.
Monet saattavat ajaa pitkänkin matkan tarjouksen perässä unohtaen samalla, mitä polttoaine maksaa. Ajeluun käytetystä ajasta puhumattakaan.

Kuten muissakin paikallisissa palveluissa, myös tässä on kyse siitä, että ne säilyvät ainoastaan käyttämällä.
Ei riitä, että kyläkaupasta haetaan vain maito ja hiiva, jotka unohtuivat ostaa. Kauppias ei sillä kauan elä.
Elintarvikkeiden kohdalla tilanne on erityisen kriittinen. Ruuan kate on pieni. Tämän takia kauppias pyrkii pitämään juuri sopivaa varastoa. Ei mitään liikaa, mutta ei myöskään liian vähän.
Jos kauppa ei suju, tuotteita menee hävikkiin ja kauppiaan tappio on iso. Kun hävikkiä kertyy, hän tilaa vähemmän ja tämä näkyy heti asiakkaalle valikoiman kaventumisena.
Elinvoimaiset kylät tarvitsevat elinvoimaisia palveluita. Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, kuinka paikalliset yrittäjät pärjäävät.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.