Kyllä se mielessä kävi

0

Kun Kangasalan Prismaa suunniteltiin Lentolaan reilut parikymmentä vuotta sitten, jotkut pelkäsivät, että automarket näivettäisi Kangasalan keskustan liike-elämän.
No, kuinkas sitten kävikään? Keskusta on vahvasti vanhusvoittoinen, liiketiloja on tyhjillään, yritykset suuntaavat muualle ja palveluvalikoima tuntuu vain heikkenevän.
Kangasalan keskusta ei liiemmin yrittäjiä houkuttele, ja kun Lentolan alue on saanut Prisman lisäksi muitakin jättimäisiä kauppoja, on monen kuntalaisen luonnollinen tai ainakin helpoin asiointisuunta muualla kuin keskustassa.
Toivoa sopii, että keskustaan viime vuosina tehdyt ja tulevina vuosina koittavat investoinnit tekevät paikasta jälleen houkuttelevamman asiointipaikan. Mutta saattaapi Lentolan imu olla senkin jälkeen liian voimakas. Varsinkin moni yllätysvoiton autonsa ikkunasta löytänyt on vannonut, ettei enää kurvaa autollaan keskustaan. Loputkin jättänevät paikan, jos pysäköinti tulee maksulliseksi.
Olisikohan jonkun mielessä käynyttä ajatusta kaupan paikasta pitänyt miettiä vielä hieman kauemmin, entäpä pysäköinninvalvonnan vaikutuksia?

Mietintää kaivattaisiin edelleen, kunnassa tällä hetkellä rajusti viuhuva säästöviikate kun tuntuu niittävän varsin sokeasti. Päätöksiä tehdään lyhytnäköisesti ja ainoa tulevaisuudessa nähtävä asia on tilinpäätöksen viivan alle jäävä luku.
Ei väliä, vaikka lapset raahustavat kilometrien koulumatkoja autoliikenteen seassa täpötäysiin kouluihinsa opiskelemaan luokan yhteisestä oppikirjasta ja katselevat matkallaan, kuinka vanhainkodeista häädetyt vanhukset makaavat tien varsilla odottamassa viikoittaisia ateriapalvelupakkauksiaan. Ei haittaa, vaikka koulut, kirjastot ja terveyspalvelut on lakkautettu, kylät autioituneet ja katuverkko rapistunut.
Tässäkö on meidän houkutteleva tulevaisuuden kuntamme?
Toisten mielestä ei ole oikein, että peruspalveluilta leikataan, mutta tarpeettomia palveluja tuetaan. Toisilla on käynyt mielessä, että säästöjen sijaan pitäisi etsiä kuntaan uusia tulonlähteitä.
Jotkut pohtivat, kuinka leikkuriin joutuvat ihmiset selviytyvät tai kuinka käy kylille, joista viedään viimeisetkin kunnalliset palvelut.
Kouluton kylä ei houkuttele lapsiperheitä, terveyspalveluiden puute vie pois iäkkäämpiä. Veroja kaikkialla saadaan kyllä maksaa, mutta kyllä niillä jotakin kurjuutta kummempaakin pitäisi saada.

Ongelma on siinä, että kaikki eivät vaivaudu ajattelemaan tulevaisuutta laajemmin. Toisten mielestä on vain niin paljon helpompaa mennä sillä tiellä, mitä joku käskee kulkemaan. Tosin armeijassakin pääsi yleensä helpommalla, kun vain vaivautui itse hieman ajattelemaan.
Nyt on viimeinen hetki miettiä, kuinka säästöt ja lakkautukset tulevat vaikuttamaan ihmisiin, joita ne koskettavat.
Tällä hetkellä kunta tuntuu kuitenkin olevan se pakkasessa paleleva pikkupoika, joka päätyy hakemaan helpotusta viluunsa housuihinsa pissaamalla. Lämmittäähän se toki hetken, mutta saattoipa toimituksen jälkeen jopa käydä mielessä, että oliko tässä nyt mitään järkeä.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.