Kymmenen vuotta Kuohussa – Juhani Vuorinen on käynyt Kangasalan uimahallissa koko sen olemassaolon ajan

0
Juhani Vuorinen on monessa asiassa ollut alkuun vastarannan kiiski, mutta pyörtänyt mielipiteensä, kun on huomannut asiat toimiviksi.

Uimassa, vesijumpassa, jumpassa, joogassa ja kuntosalilla. Uusimpana villityksenä Juhani Vuorinen, 73, on innostunut hydrospinningistä.

– Se on hieno laji, olen nyt käynyt siellä kaksi kertaa. Viimeksi poljin 20 minuuttia niin tiuhaan kuin pystyin, sitten en enää jaksanut. Halusin kokeilla onko siinä oikeasti tehoa. Kyllä on, Vuorinen toteaa.

Ennen Kuohun valmistumista Vuorinen pulikoi Kalevassa. Viimeisellä kerralla Tampereen hallissa mies oli niin tohkeissaan uusista uimalaseistaan, että unohti erään toisen oleellisen asusteen. Altaassa asian huomannut Vuorinen poistui hallista seiniä pitkin eikä ole sen koommin Kalevassa käynyt. Kuohu valmistui hänen kannaltaan oikein sopivaan aikaan.

– Uimahalli oli odotettu. Muistaakseni suunnitelmia tehtiin jo 1980-luvulla, Vuorinen sanoo.

Uimari testasi Kuohua heti avajaisviikolla. Uusi halli oli hieno, etenkin kun Kalevan halli oli niinä aikoina jo aika kulahtanut. Sittemmin se tosin peruskorjattiin, mikä toi paljon uimareita Kuohuun.

Uutuudenviehätys on kymmenessä vuodessa hiipunut, mutta silti uimahalli on säilyttänyt siistin ilmeen.

– Tämä on tosi hyvä. Kaikkihan kuluu missä käy väkeä, mutta minä en sitä huomaa, kun käyn niin usein. Melkein joka kesä on saunoja laitettu, niin on nekin siistissä kunnossa.

Kuohussa viihtyvät myös Vuorisen lapsenlapset, jotka asuvat Lempäälässä. Siellä ei ole omaa uimahallia, joten pappa on saanut välillä allaskomennuksen. Samalla on voinut harjoittaa nopeutta vesiliukumäessä.

– Olen tänä talvenakin monet laskut laskenut. Siellä on kello, josta näkee laskuajan. Pienemmille lapsenlapsille vielä pärjään.

Uimahallin paikasta käytiin aikoinaan vääntöä, tuleeko se keskustaan vai Pikkolaan. Vuorinen oli silloin Pikkolan kannalla. Asiasta äänestettiin valtuustossa ja lopulta uimahalli rakennettiin keskustaan.

– Ajattelin ettei se mahdu tähän, eikä tähän mahdu autoja tai mitään. Olin sitten ensimmäisten joukossa perumassa puheitani. Pikkolassa se olisi tosin ollut minua vähän lähempänä, Pikonkankaalla asuva Vuorinen mainitsee.

Tuuliviiri on vastustanut muitakin asioita, mutta muutosvastarinta on murentunut nopeasti.

– Minähän pidin Kangasala-taloakin rumana, mutta nyt olen suurkäyttäjä ja heti kehumassa sitä. Olen sitä mieltä, että fiksu mies voi muuttaa mielensä nopeastikin.

Viime vuoden lopulla valmistunut uusi laajennusosa monitoimialtaineen aiheutti sekin mutinoita löylyhuoneen puolella.

– Alkuunhan me moitittiin sitäkin. Se on väärinpäin, liian matala tai syvä, jotain vikaa siinä oli. Nyt se on erittäin hyvä.

Uimahalli tarjoaa matalan kynnyksen paikan kuntoilulle. Samalla tutustuu myös ihmisiin. Vuorisen kaverina on usein pälkäneläinen Risto Kaarne, 67.

– Kun jäin työttömäksi, niin ensimmäinen talvi meni laiskotellessa, sitten ajattelin että on pakko tehdä jotain. Kävin uimassa ja tutustuin Jussiin ja muihin, menin jumpalle ja innostuin myös käymään Vesaniemen avantosaunalla.

Miehet ovat tyytyväisiä halliin, heillä ei ole erikoisempia toiveita tulevaisuuden suhteen. Parkkipaikkatilannekin todennäköisesti helpottaa, kun uusi pysäköintihalli valmistuu loka-marraskuun vaihteessa. Eläkeläisillä on vain yksi huoli.

– Tuolla kuulee lauteilla, että se maksaa jonain päivänä, ja niin se varmaan maksaakin. Alkuun sadaan käydä ilmaiseksi, että opitaan käyttämään. No ei se uiminen siihen lopu.

Tosin puheet uimahallin muuttamisesta kylpylämäisemmäksi eivät innosta Vuorista.

– Kylpylät ovat eri asia. Ei siellä mitään uimisesta tule, jos haluaa oikeasti uida.

Yksilöllinen ohjaus, elämystarjonta sekä digikehityksen hyödyntäminen. Tällaisia ajatuksia Kuohun tulevaisuudesta on uimahalliosakeyhtiön toimitusjohtaja Reija Kolehmaisella.

– Yksilö- ja pienryhmäohjaus on lisännyt suosiotaan ja näin on todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Elämystarjontaan liittyvät tapahtumat eri kohderyhmille sekä sisä- ja ulkoliikunnan yhdistäminen vesiliikuntaan.

Kuohussa on ollut kokeilussa tabletti, jossa on vesiliikuntasovellus. Myös muita vastaavia laitteita ja sovelluksia on olemassa esimerkiksi uintitekniikan analysointiin lasten uimakoulujen tueksi.

Uiminen ei enää pelkästään riitä, vedessä liikutaan tulevaisuudessa todennäköisesti entistä monipuolisemmin.  

– Tarjonnassa täytyy huomioida eri vesiliikuntatyyppien kiinnostavuuden vaihtelu, Kolehmainen toteaa.

Kuohun syntymäpäiviä juhlitaan 3.–5. toukokuuta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.