Kysyimme: Miksei Kangasalla tarjota kouluruokaa myös etäopetettaville?

4

Moni suomalainen kunta on alkanut tarjota kouluruokaa myös etäopetettaville lapsille. Kouluruoka-annoksia tai erilaisia ruokapaketteja jaetaan monin paikoin myös Pirkanmaalla.

Kangasalla kouluruokaa on tarjolla vain lähiopetuksessa oleville lapsille. Tilanne on herättänyt kummastusta, joten otimme selvää, miksi näin.

Saimme vastaukset Kangasalan kaupungin viestinnän kautta.

Miksei Kangasala tarjoa muiden kuntien tavoin ruoka-apua? Aiotaanko sitä alkaa tarjota?

– Kangasala on noudattanut kouluruokailusta annettua asetusta, jonka mukaan kunnilla ja koulutuksen järjestäjillä ei ole velvollisuutta järjestää ruokailua kotona opiskeleville lapsille. Ruokailuun ovat oikeutettuja vain ne lapset, jotka poikkeuksena saavat lähiopetusta.

– Kunnat voivat oman harkintansa mukaan järjestää ruokailua myös muille lapsille, mutta on huomioitava, että näiden kaikkien rajoittamistoimien päämääränä on tulevien viikkojen aikana vähentää lähikontakteja myös kaikkien lasten ja nuorten osalta.

– Kangasalla asiaan on suhtauduttu tarkoituksellisesti erittäin suurta varovaisuuden periaatetta noudattaen. Meillä on muihin Pirkanmaan kuntiin verrattuna ollut huomattavasti enemmän tartuntoja, joten missään tapauksessa emme ole halunneet lisätä ryhmäytymisiä tai muita lähikontaktien määriä ja sitä kautta edistää mahdollisuuksia uusiin tartuntoihin tai sairastavuuden lisääntymiseen.

– Olemme kuitenkin aloittaneet myös Kangasalla alustavien selvitysten tekemiset kouluaterian tarjoamisen mahdollisesta laajentamisesta. Arvioimme asiaa parhaillaan ja suunnittelemme parasta mahdollista toteutustapaa. Otamme omassa suunnittelussamme ja vaihtoehtojen arvioinneissa edelleen turvallisuusnäkökulmat vahvasti huomioon ja tätä toivomme tässä tilanteessa myös kaikilta kuntalaisilta.

–  Jos ruokailua päädytään järjestämään nykyistä laajemmin, niin tiedotamme asiasta ensi viikolla, vko 15, tarkemmin.

4 kommenttia

  1. Toivottavasti asiaa ihan oikeasti harkitaan uudestaan, eikä kyse ole varovaisuuteen verhotusta säästöstä. Vaikka minulla ei lapsia peruskoulussa/lukiossa, tiedän , että monelle nuorelle täällä Kangasallakin kouluateria on päivän ainoa kunnon ruoka. Sen merkitys on todella suuri. Ja nyt kun on lomautuksia/irtisanomisia menossa/tulossa, niin kyse on ”tavallisillekin” perheille taloudellisesti tärkeästä asiasta. Pidetään huolta, ihan konkreettisesti, ei vain juhlapuheissa. Nimetyillä huolissaan.

    • Miksi sellaiset lapset saa olla kotonaan eikä oteta esim. huostaan joille ei muka kotona ikinä tarjota ruokaa.

  2. Kuten Maarit kommentissaan sanoi, uskon että Kangasalla on kyse juuri halusta säästää. Lapseni oli puhunut videopuhelua kaverinsa kanssa ja jutellut päivän tekemisistä. Kaveri oli videopuhelussa kertonut, etti ole syönyt juuri mitään viiteen päivään, kun ei ole ruokaa mitä syödä. Ei ole rahaa ostaa. Lapseni kysyi, voisimmeko me viedä hänen kaverilleen ruokaa. Enkä usko tapauksen olevan Kangasalla ainoa.

  3. Juuri saimme lukea Aamulehdestä, että koululaisille ruokaa tarjoaa n. 80% Pirkanmaan kunnista. Kangasalan olisi syytä tehdä asiassa ryhtiliike! Oikea malli löytyy varmasti ja korona-turvallisesti. Hopi hopi päättäjät!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.