Kysyimme: Millä tavoin kaupunki auttaa yrittäjiä? Miksei vuokriin anneta alennuksia?

2

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut ongelmia yrittäjien toimeentulolle myös Kangasalla. Moni yrittäjä on joutunut laittamaan ovensa kokonaan kiinni ja lomauttamaan tai irtisanomaan henkilökuntansa.

Monissa suomalaisissa kaupungeissa on tarjottu vuokranalennuksia tai jopa -vapautuksia.

Muun muassa Helsinki vapauttaa joitakin yrittäjiä kokonaan vuokranmaksuvelvoitteista. Lempäälässä tarjotaan mahdollisuutta hakea vuokran puolittamista kolmelle kuukaudelle. Myös Tampere on luvannut merkittäviä helpotuksia vuokralaisilleen.

Kangasalla tarjolle on annettu vain vuokranmaksun lykkäystä. Moni kokee sen kuitenkin riittämättömäksi, koska tulevaisuuden tilannetta on mahdotonta ennustaa.

Päätimme kysyä Kangasalan kaupungilta, mitä apua on tarjolla ja onko vuokranalennuksia suunniteltu. Kangasalan Sanomien kysymyksiin vastattiin viestinnän kautta.

Millä tavoin kaupunki on auttamassa pulassa olevia yrityksiä tänä aikana? 

– Business Kangasala Oy auttaa yrityksiä yhdessä Kangasalan ja Kuhmalahden Yrittäjien kanssa. Näiden lisäksi kaupungilla on osoitettu henkilöitä auttamaan kaikkia yrittäjiä Business Finlandin ja ELY-keskuksen tuki- ja rahoitushakemusten täyttämisessä.

Business Kangasala Oy:n sivuilta löytyy kattava tietopaketti, joka päivittyy jatkuvasti. Myös Business Kangasala Oy:n Facebookissa tiedotetaan ajantasaisesti uusia uutisia kriisitilanteessa.

– Kangasalan kaupunki myös valmistautuu yksinyrittäjien tuen myöntämiseen. Haku aukeaa heti, kun siitä on tullut riittävät ohjeet kuntaan. Yrittäjillä on mahdollisuus hakea poikkeustilanteessa yrittäjille suunnattua työttömyysturvaa. Sitä voi hakea rinnakkain yksinyrittäjän tuen kanssa. 

– Kangasalan kaupunki ja Business Kangasala Oy aloittivat yhdessä Eurot kiertoon Kangasalla-kampanjan, jonka tarkoituksena on markkinoida oman kunnan yrityksiä ja auttaa asiakkaita tiedostamaan omien valintojen vaikutuksen paikkakunnan yritysten auttamiseksi.  

Miksei vuokriin ole myönnetty alennuksia kuten joissakin muissa kunnissa? Onko sellaista harkinnassa? Maksuajan lykkääminen ei monen pienyrittäjän mukaan auta, koska iso lasku on edessä kuitenkin jossain vaiheessa. 

– Kaupungin viesti on selkeä: haluamme auttaa yrityksiä tilanteessa ja tarjota yritysten niin halutessa maksuaikaa vuokrille ja helpottaa näin lähikuukausien toimintaa. 

– Olemme lähettäneet seuraavan viestin yhtiöillemme ja edelleen niiden vuokralaisille välitettäväksi. Kaupungin omistamien liikehuoneistojen (ja yritystonttien) vuokrien osalta Covid-19 -koronavirustilanteessa toimitaan seuraavasti: ”Yrityksellä on mahdollista poikkeusolojen ajan sopia vuokranantajan kanssa vuokrien maksujärjestelyistä esimerkiksi loppuvuoteen 2020. Kanssamme voi sopia tarvittaessa myös pidemmästä maksuajasta. – Poikkeusaikana erääntyneistä vuokrista ei peritä korkolain mukaista korkoa. – Poikkeusaikana erääntyneitä vuokria ei siirretä perintään. – Kun poikkeustilanne normalisoituu, tarkistetaan jokaisen edellä mainituista maksujärjestelyistä sopineen vuokralaisen tilanne ja maksukyky uudelleen. Tilanteen etenemistä seurataan jatkuvasti. Nyt yrittäjiä avustetaan niin Business Finlandin, Ely-keskusten kuin pian myös kuntien toimesta pienyrittäjien osalta, kunhan avustustapa ja sen toteutus saa tarkemmat ohjeet valtiovallalta.”

2 kommenttia

  1. Toisten rahaa on helppo jakaa ”Kaupunki valmistautuu yksinyrittäjien tuen myöntämiseen”. Se ei ole kaupungin tukea, rahat tulevat valtiolta, kaupunki on siinä vain operaattorina. Pohjatonta ahneutta osoittaa se, että kaupunki on valmis päästämään toimivia yrityksiä muualle. Kun vuokralainen lähtee, kaupunki ottaa joka tapauksessa takkiin tyhjäksi jäävistä liikenhuoneistoista menetettyjä vuokratuloja, vai uskooko kaupunginjohto oikeasti, että yrittäjä vaihtuu lennosta ja uudet vuokralaiset löytyvät heti.

  2. Tuossa yksinyrittäjien tuen myöntämisessäkin täällä tullaan jälkijunassa. Milloin hakemuksia voi alkaa laittamaan sisään, ei ole ilmoitettu. Ainoastaan epämääräisesti ”viikolla 17”. On kuitenkin paljon kuntia joissa tuota yksinyrittäjien tukea on jo ollut haettavissa ja jaettukin hyvän aikaa. Mikä on tietysti joka puolella unohtunut sanoa, yksinyrittäjien tuesta menee vero, kun taas ELY:n ja Business Finlandin rahoista ei mene.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.