Uutiset

Lääkeaineiden vaikutuksiin perehtynyt Tomi Rantamäki on vuoden 2024 kunniaylioppilas – meriitteihin kuuluu liuta tieteellisiä julkaisuja

Tämän vuoden kunniaylioppilas professori Tomi Rantamäki sai valkolakkinsa vuonna 1997. Kuva: Kangasalan lukio

Kangasalan lukion vuoden 2024 kunniaylioppilas on professori Tomi Rantamäki, kertoo lukio tiedotteessaan.

Rantamäki on järjestyksessä lukion 25. kunniaylioppilas. Kunnianosoitus on tarkoitettu Kangasalan lukiota käyneelle henkilölle, joka on osoittanut koulun jälkeisessä elämässään tuloksellista osaamista ja esimerkillistä elämänhallintaa ja jonka toiminta on ollut kunniaksi koululle ja luonut uskoa tulevaisuuden opiskelijoille.

Aiemmin kunniaylioppilaan tunnustuksen ovat saaneet muun muassa muusikko Heikki Silvennoinen (2000), meloja Anne Rikala (2008), piispa Matti Repo (2010) ja akateemikko Sirkku Peltola (2019). Viime vuonna kunniaylioppilaaksi valittiin Torsti Tulenheimo.

Kunnianosoitus luovutetaan Rantamäelle Kangasalan lukion lakkiaisjuhlassa 1. kesäkuuta.

Kangasalla vuonna 1978 syntynyt Rantamäki (os. Nieminen) valmistui ylioppilaaksi Kangasalan lukiosta vuonna 1997. Lukio-opintojen jälkeen hän pääsi Kuopion yliopistoon (nyk. Itä-Suomen yliopisto) opiskelemaan farmasiaa. Farmaseutiksi Rantamäki valmistui vuonna 2001 ja kaksi vuotta myöhemmin proviisoriksi.

Tiedotteessa kerrotaan, että yli 60 kansainvälistä ja tieteellistä artikkelia julkaissut Rantamäki käsitteli vuonna 2006 valmistuneessa väitöskirjassaan masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeja.

Rantamäki nimitettiin neurofarmakologian dosentiksi vuonna 2011. Tämän jälkeen vuonna 2014 Rantamäki aloitti akatemiatutkijana ja oman tutkimusryhmän vetäjänä. Paluu farmasialle tapahtui neljä vuotta myöhemmin, jolloin Rantamäki valittiin molekulaarisen farmakologian apulaisprofessorin tehtävään Helsingin yliopiston farmasian tiedekuntaan. Molekulaarisen farmakologian professorin tehtävään hänet vakinaistettiin vuonna 2021.

Rantamäen tämänhetkinen tutkimus keskittyy masennushoitojen vaikutusmekanismien tutkimukseen sekä krononeurofarmakologiaan, jossa selvitetään unen ja vuorokausirytmin merkitystä aivolääkkeiden vaikutuksien välittämisessä.

Rantamäki on myös arvostettu tutkija farmakologien keskuudessa, josta osoituksena on vuonna 2022 saatu Vuoden farmakologi -palkinto.

Viime vuoden alussa Rantamäki aloitti Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston Aivot ja Mieli -tohtoriohjelman johtajana. Tällä hetkellä Rantamäki toimii myös farmakologian ja lääkehoidon osaston johtajana.

Juttua muokattu 14.5. kello 8.20 korjaamalla Rantamäen syntymävuosi.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.