Koti Uutiset Lääkkeiden aitous varmennetaan entistä tarkemmin

  Lääkkeiden aitous varmennetaan entistä tarkemmin

  0
  Lääkkeen aitous varmistetaan skannaamalla.

  Suomessa otetaan lauantaina 9. helmikuuta käyttöön uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä, jonka myötä lääkepakkauksiin saadaan aitouden varmistavat uudet turvaominaisuudet.

  Lääkepakkauksiin tulee yksilöivä, sähköisesti luettava tunniste ja pakkauksen peukaloinnin estävä mekanismi, kuten tarrasinetti, turvakorkki tai repäisynauha.

  Apteekeista toimitetaan muutaman vuoden siirtymän ajan myös lääkepakkauksia, joissa uusia turvaominaisuuksia ei vielä ole. Nämä pakkaukset on tuotu markkinoille ennen 9.2.

  Apteekissa lääkkeen aitous varmistetaan jatkossa aiempaa tarkemmin ennen kuin lääke luovutetaan asiakkaalle.

  – Tarkistamme jokaisen turvamerkityn lääkepakkauksen turvaominaisuudet lukemalla skannerilla pakkauksen yksilöivän tunnisteen ja varmistamalla peukaloinnin paljastavan mekanismin eheyden. Pakkauksen tunnisteen avulla varmistuu, että kyse on aidosta lääkkeestä, apteekkari Marja Ritala Kangasalan apteekista kertoo.

  Turvaominaisuuksien tarkistaminen voi aluksi hidastaa hieman lääkkeiden toimittamista, vaikka järjestelmä toimii automaattisesti taustalla.

  – Alkuvaiheessa voi ilmetä tilanteita, joissa joudumme selvittämään lääkepakkauksen tietoja lääkeyritykseltä. Jos pakkauksen tarkistamisessa ilmenee ongelmia, voimme ehdottaa asiakkaalle lääkevaihtoa.

  Lääkevarmennusjärjestelmällä torjutaan lääkeväärennöksiä

  Lääkeväärennökset ovat maailmalla merkittävä ongelma ja kasvava uhka myös Euroopassa. EU:n lääkevarmennusjärjestelmän avulla suojataan asiakkaita ja varmistetaan, että heille toimitetaan apteekeista vain aitoja lääkkeitä.

  Suomalaisista apteekeista ei ole koskaan tavattu lääkeväärennöksiä, ja lääkevarmennusjärjestelmällä niiden pääsy asiakkaille estetään jatkossa entistä tehokkaammin.

  Lääkkeet kannattaa Ritalan mukaan hankkia turvallisesta paikasta eli suomalaisesta apteekista tai laillisesta verkkoapteekista.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän