Laaksolan Ratsutila käy koulukiusaamista vastaan heppakerholla – ”Hevonen ei arvostele tai hauku, vaan hyväksyy jokaisen omana itsenään”

1
Heppakerhossa pääsee puuhailemaan eläinten kanssa ja halutessaan myös kokeilemaan ratsastusta. Kuva: Laaksolan Ratsutila

Kangasalla toimiva Laaksolan Ratsutila on käynnistämässä heppakerhotoimintaa kaikille koulukiusaamista kokeneille tai parhaillaan läpikäyville lapsille. Ryhmä starttaa toimintansa marras-joulukuun aikana.

Idea on alun perin lähtöisin Tampereen Ratsastusseurasta, joka haastoi kaikki muutkin Suomen ratsastusseurat tukemaan koulukiusattuja lapsia kerhotoiminnan muodossa. Laaksolan Ratsutila ja Laaksolan Ratsastusseura ottivat heti kopin haasteesta.

– Koemme asian todella tärkeäksi, koska kiusaamista on paljon kaikkialla. Ei pelkästään kouluissa, vaan myös työpaikoilla ja vapaa-ajan harrastuksissa, sanoo ratsutilan emäntä Heidi Mehtonen-Maula.

Laaksolan Ratsutilalla on ehdoton nollatoleranssi kaikelle kiusaamiselle niin työ- kuin harrastuspaikkanakin. Tallilla käy viikoittain ratsastustunneilla reilut 300 ihmistä, ja tilalla työskentelee yrittäjien lisäksi vajaat kymmenen työntekijää.

– Puutumme kiusaamiseen heti, kun asia tulee ilmi. Jos kyse on lapsista tai nuorista, pyrimme ottamaan yhteyttä myös heidän kotiinsa ja keskustelemaan asiasta, sanoo Antti Maula.

Kiusaaminen on aina henkilökohtainen kokemus

Maulan mukaan haasteena on se, että kiusaaminen ei ole enää näkyvää ja fyysistä, vaan tapahtuu enimmäkseen verkossa ja sosiaalisessa mediassa piilossa katseilta.

– Se voi olla toisen suorituksen arvostelua tai ulkonäön tai vaatetuksen mollaamista.

Tallin aikuisilta vaatiikin herkkää korvaa ja silmää huomata pienetkin vihjeet kiusaamisesta. Joskus kiusattu itse tai hänen vanhempansa ottavat yhteyttä tallille kiusaamisen selvittämiseksi.

– Toisinaan kiusaaminen voi heijastua kiusatun käytökseen ja näkyä esimerkiksi vetäytymisenä, hiljaisuutena tai jopa toisten kiusaamisena, tietää Mehtonen-Maula.

Hänelle asia on tärkeä myös henkilökohtaisista syistä. Kolmen pienen lapsen äiti on itse aikanaan kärsinyt koulukiusaamisesta. Vuosien takaiset kokemukset nostattavat edelleen tunteet pintaan.

– Löysin hiljattain vanhasta pahvilaatikosta lapun, joka oli aikanaan pulpettiini laitettu. Itku tuli vieläkin sitä lukiessani.

Mehtonen-Maula muistuttaa, että koulukiusaaminen on aina henkilökohtainen kokemus, ja ulospäin harmittomalta näyttävä pieni naljailu tai vihjailukin voi satuttaa kohdettaan todella pahasti.

Hän kaipaa avoimempaa keskustelua kiusaamisesta, jotta siitä kertominen olisi helpompaa myös kiusatuilla, eikä asiaa tarvitsisi piilotella tai hävetä.

Mukavia kokemuksia ja kavereita

Laaksolan Ratsastusseuran järjestämän heppakerhon tavoitteena on tarjota koulukiusatuille lapsille ja nuorille mukavia kokemuksia, mielekästä tekemistä ja kavereita.

Kahdesti kuukaudessa kokoontuvassa kerhossa lähdetään liikkeelle aivan alkeista, aiempaa hevosten tuntemusta ei tarvita.

– Opettelemme yhdessä hevosten hoitoa ja käsittelyä. Liikkeelle lähdetään maasta käsin, mutta hevosen selkäänkin halukkaat pääsevät, lupaa Mehtonen-Maula.

Myös muuta kivaa tekemistä on suunnitteilla mm. pienten retkien muodossa. Kerhon ohjaajina toimii ratsastusseuran aikuisten lisäksi tallilla ratsastamassa käyviä nuoria.

Hevosten kanssa touhuaminen sopii Mehtonen-Maulan mukaan erityisen hyvin koulukiusatuille, koska hevonen ei arvostele tai hauku ketään, vaan hyväksyy jokaisen juuri sellaisena kuin hän on.

Kerhoon voikin tulla, vaikka ei olisi edes kiinnostunut ratsastuksesta, mutta tykkää muuten eläimistä.

– Meillä on täällä myös tallikoira sekä tallikissa, joita pääsee rapsuttelemaan.

Mehtonen-Maulan mukaan kenenkään ei tarvitse pelätä leimautumista mukaan toimintaan tullessaan.

– Kerhoryhmä ei mitenkään erotu muista tallilla kokoontuvista ryhmistä, mukaan voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä, hän rohkaisee.

Laaksolan Ratsutilan koulukiusatuille suunnattuun heppakerhoon voi ilmoittautua tekstarilla tai whatsapp-viestillä numeroon 045 2192424. Ratsutila haastaa myös muut alueen hevostallit, ratsastusseurat ja yritykset mukaan koulukiusaamisen vastaiseen toimintaan.

Heppakerholaiset pääsevät tutustumaan Laaksolan Ratsutilalla myös Edvin-poniin, joka on luonteeltaan hyvin lempeä ja ihmisystävällinen. Edvin kuvattiin Laaksolan uudella leikkikentällä, joka on kaikkien tallin kävijöiden käytettävissä. Kuva: Sari Heliövaara

1 kommentti

  1. Tämä homma lähti alunperin Tampereen Ratsastusseuran puheenjohtajan ideasta liikkeelle. Trs oli seura joka haastoi muut mukaan. Teidän otsikko on suoraan Anna-Maijan suusta tullut Aamulehteen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.