Lähellekin kannattaa katsoa

0

Varsinkin ulkomaisissa turistikohteissa, mutta myös Helsingissä, näkee usein turistibusseja, joiden kyydissä istutaan luurit korvilla ja pälyillään kuin kanat ympärilleen.
Tosimatkailijat nauravat näille kuljetuksille pilkallisesti ja kulkevat mieluiten omia polkujaan.
Samalla he kuitenkin jäävät vaille kiinnostavia tietoja tai joutuvat tekemään ainakin hurjasti työtä, jotta saavat saman verran yhtä kauniisti paketoitua tietoa korviinsa.

Viime torstaina Kangasalla järjestettiin museoiden ilta. Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan, että ainakin Varsamäen hevosajopelimuseolla, Sahalahden makasiinilla ja siihen liitetyllä hautausmaakierroksella oli runsaasti kävijöitä.
Hautausmaakierros saattaa äkkiä ajateltuna tuntua melko synkeältä ajatukselta. Tosiasiassa hautausmaat ovat kuitenkin kauniisti hoidettuja alueita ja kun niillä useimmiten lepää myös kiinnostavia henkilöitä, ne ovat varsinaisia paikallistiedon aarreaittoja.
Tarvitaan vain ihmisiä, jotka osaavat pukea tiedon kiinnostavalla tavalla sanoiksi. Esimerkiksi Tampereella Kalevankankaan ja Helsingin Hietaniemen hautausmailla kierrokset on tuotteistettu paketeiksi.
Kun ottaa huomioon Kangasalan värikkään historian, voisi kuvitella, että täälläkin riittäisi kävijöitä ainakin muutamalle kesäiselle kierrokselle vuodessa.
Tiettävästi kierroksia on saatavilla joidenkin yksityishenkilöiden toimesta, mutta organisoitua toiminta ei kuitenkaan ole.

Museoillan suosio viestii lisäksi siitä, että lähihistoria ja -matkailu kiinnostavat. Lähelle on halpaa ja helppoa mennä ja samalla saa tiedonmurusia, jotka täydentävät olemassa olevaa kuvaa omasta kotiseudusta.
Arjessa me kuljemme jatkuvasti hautausmaiden, eri museoiden ja julkisten taideteosten ohi tietämättä niistä tai niiden tarjoamasta sisällöstä juuri mitään. Siksi kannattaa lähteä liikkeelle, kun tilaisuus koittaa, ja tutustua ohjatusti omiin lähikohteisiin.
Useimmiten tällaisista tilaisuuksista palaa mieli rikastuneena mutta samalla ihmetellen, että miksi ihmeessä en ole aikaisemmin käynyt tuossakaan kohteessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.